Welke voordelen heeft een EPDM dak?

W

Als het gaat om het soort dakbedekking er op je dak ligt, ben je misschien niet zo kritisch. Je laat een dakdekker komen, en gaat ervan uit dat deze het netjes achterlaat, welk materiaal daarbij dan ook wordt gebruikt. Toch kan het geen kwaad je er eens in te verdiepen. Het ene materiaal is namelijk het andere niet, en het wordt steeds duidelijker dat het veelgebruikte bitumen best wat nadelen kent. Het nieuwere materiaal EPDM is daarentegen steeds meer in opkomst. Wat zijn de voordelen hiervan?

Branden is verleden tijd

In een EPDM pakket vind je naast het EPDM folie ook lijm. Lijm? Breng je dakbedekking met lijm aan? Dat gaat toch altijd met verhitting, met behulp van een brander? Nou, bij EPDM dus niet. En dat is prettig, want er ontstaan nog altijd regelmatig branden tijdens werkzaamheden aan het dak. Door te kiezen voor een ander materiaal hoeft dit nooit meer te gebeuren, wat een hoop leed kan besparen. Natuurlijk vereist ook het aanbrengen met lijm enige handigheid, maar het ergste dat kan gebeuren als dit niet goed gaat is dat het materiaal beschadigd raakt, in plaats van je hele huis.

Het dak gaat veel langer mee

EPDM dakbedekking heeft een hele lange levensduur. Tot wel 50 jaar blijft het prima zijn werk doen, doorgaans zonder dat je er omkijken naar hebt. Een flinke verbetering ten opzichte van de meeste materialen die op platte daken worden gebruikt. Deze hebben vaak na 20 jaar wel hun beste tijd gehad, en vertonen niet zelden voor die tijd al barsten die tot lekkage kunnen leiden. EPDM is een synthetisch rubber dat niet reageert op alles waar het op het dak aan wordt blootgesteld. Of het nu hele hoge of lage temperaturen zijn, vocht of vorst en zelfs de ozon die zich in de lucht bevindt, het materiaal blijft al zijn oorspronkelijke eigenschappen behouden en geeft geen krimp. En dat is gunstig, want barstjes en afbrokkelen behoren hiermee tot het verleden. Ook kan de folie naadloos worden aangebracht, waardoor de kans op lekkages al vanaf dag één een stuk kleiner is dan we gewend zijn.

Nieuw dak? Recyclen maar!

Is het dak na ongeveer 50 jaar klaar voor een opknapbeurt? Dan hoeft de EPDM niet vernietigd te worden, zoals bij de meeste andere materialen het geval is. Nee, deze folie kan in zijn geheel worden gerecycled. Iets waar je op het moment van aanschaffen nog niet veel aan hebt, maar wat natuurlijk wel een veel duurzamere keuze is. Eentje die je maakt voor de toekomst, omdat het zonde is om steeds maar nieuwe grondstoffen aan te boren terwijl we de oude gebruiken en hierna afdanken en verbranden.


Bijpassende tips en advies