Een koopwoning vinden in Amsterdam: 4 tips voor meer kans op succes

E

Iedereen weet dat de woningmarkt in Nederland oververhit is. De prijzen zijn hoog, het is moeilijk om bezichtigingen te krijgen en er wordt van je verwacht dat je snel beslissingen neemt over iets wat heel veel geld kost. Nergens is dat echter zo zeer het geval als in Amsterdam, waar de woningnood hoog is en je dus te maken hebt met veel concurrentie. Het aanbod is beperkt, de prijzen zijn hoog en je krijgt aanzienlijk minder voor je geld dan je elders zou krijgen. Maar als je dan toch echt in Amsterdam wilt wonen, hoe pak je het dan aan om daar toch een koopwoningen te vinden? We geven een aantal tips voor meer kans op succes.

Schakel een makelaar in

Je kunt proberen het op eigen houtje te doen, maar de kans is groot dat je keer op keer tegen teleurstellingen en frustraties aanloopt. Daarom is het wijs om de hulp van een makelaar in Amsterdam in te schakelen. Daar kun je je wensen neerleggen, zodat deze je kan helpen zoeken. In het geval van een aankoopmakelaar kan deze ook het biedingsproces begeleiden voor je. Ook hebben makelaars vaak toegang tot woningen die nog niet op de markt zijn gebracht. Daardoor kan het zijn dat je de kans krijgt om woningen te zien waarvan veel anderen nog niet weten, wat je kansen kan vergroten.

Kijk buiten de populaire wijken

Natuurlijk wil je graag in een populaire wijk zoals de Pijp of Oud-Zuid wonen. Helaas zijn er velen met jou. Deze en andere populaire wijken zijn zeer gewild en daardoor vaak duurder. De concurrentie is groot, dus de kans op slagen is er kleiner dan in opkomende wijken zoals Amsterdam-Noord, Nieuw-West en delen van Oost. In deze wijken krijg je vaak ook meer voor je geld. Misschien zijn het nu nog geen topwijken, maar ze kunnen zich in de toekomst ontwikkelen tot populaire, hippe woongebieden. De hoge prijzen op de woningmarkt dragen daar alleen maar aan bij.

Koopwoning in Amsterdam

Wees flexibel met je wensen

Wat is het laatste dat je wilt horen als je op zoek bent naar je ideale woning? Dat je flexibel moet zijn met je wensen! Natuurlijk heb je een wensenlijstje en wil je dat je toekomstige woning daaraan voldoet, maar dat wensenlijstje vormt hoogstwaarschijnlijk een obstakel tussen jou en het vinden van een koopwoning in Amsterdam. Vaak willen mensen iets waar ze eigenlijk het budget niet voor hebben, of is het er in de context van een stad gewoon niet. Daarom kan het voor je kans op slagen wijs zijn om genoegen te nemen met een iets kleinere woning, géén tuin op het zuiden, geen garage of oprit of een kluswoning. Probeer ook te kijken naar mogelijkheden: wat zou je er op een later moment nog kunnen realiseren?

Doe snel een bod

Helaas is de woningmarkt in Amsterdam zeer competitief, meer nog dan elders in Nederland. Dat betekent dat goede woningen vaak snel verkocht worden, en minder goede woningen in veel gevallen zelfs ook. Hoe onprettig het ook is om snel beslissen te moeten maken als het om je toekomstige woning gaat, zorg ervoor dat je snel kunt handelen wanneer je een geschikte woning vindt. Dit betekent dat je financiën op orde moeten zijn en dat je voorbereid bent om snel een bod uit te brengen. Géén voorbehoud van financiering, als mogelijk natuurlijk, kan je een voorsprong geven ten opzichte van de concurrentie.

Het valt niet mee om de woningmarkt in Amsterdam op te moeten. De kans op teleurstellingen is groot. Maar je kunt er ook zo naar kijken: je kunt beter ‘binnen’ zijn en van daaruit verder kijken dan eindeloos blijven zoeken naar iets wat je niet gaat vinden. Als je in eerste instantie genoegen neemt met een woning die niet aan deel van je wensenlijstje voldoet, bezit je in ieder geval onroerend goed in Amsterdam. Dan kun je van daaruit over een aantal jaar hopelijk de volgende stap zetten.

Bijpassende informatie