Draagmuur verwijderen: wat komt hier allemaal bij kijken?

D

Overweeg je om een draagmuur te verwijderen? Dan kan dit natuurlijk niet zomaar. De muur heeft een dragende functie. Dat betekent dat je – indien de ingreep niet op de juiste manier wordt aangepakt – het fundament zwaar kan aantasten. Soms met zeer gevaarlijke situaties tot gevolg. Toch kunnen er verschillende redenen zijn om dit toch te doen. Bijvoorbeeld om van twee ruimtes één grote ruimte te maken. Ook zien we dit vaak gebeuren in oudere woningen waar de keuken nog afgescheiden is van het woongedeelte. Tegenwoordig geven de meeste mensen de voorkeur aan een open woongedeelte. In dat geval is een draagmuur verwijderen de beste optie. Belangrijk is dat dit in elk geval op de juiste manier wordt gedaan. Maar wat komt hier allemaal bij kijken? Waar moet je op letten? In dit artikel zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Is het een dragende of een niet-dragende muur?

Onderzoek eerst of het daadwerkelijk om een dragende muur gaat of niet. Meestal is dit eenvoudig te horen door op de muur te kloppen. Klinkt het geluid hol? Dan betreft het meestal een niet-dragende muur. De meest betrouwbare manier om te onderzoeken of het om een draagmuur gaat is door de bouwtekening erbij te pakken. Heb je de bouwtekeningen van het huis niet bij de hand? Dan zijn deze ook meestal op te vragen bij de gemeente. De uitvoerder van het project kan dit ook voor je doen en is meestal wel in staat om met zijn expertise ook zonder bouwtekening te onderzoeken of het wel of geen draagmuur is.

Vergunning aanvragen

Als je een draagmuur verwijdert, dan betreft dit een verandering van de constructie van de woning. In de meeste gevallen heb je hiervoor dan ook een vergunning nodig. Houd er rekening mee dat de gemeente hier een aantal gegevens voor nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan een constructietekening om te beoordelen of de veiligheid in geding komt en hoe de constructie straks gemaakt gaat worden. Vraag van tevoren goed na welke stukken ingeleverd moeten worden, zodat je tijd bespaart in het beoordelingsproces.

Schakel een deskundige in

Bij het verwijderen van een draagmuur komt veel kijken. Het is belangrijk dat de klus veilig wordt uitgevoerd. Schakel daarom altijd een deskundige in om deze klus voor je te klaren. Dan weet je zeker dat dit op de juiste manier wordt gedaan en dat de constructie van de woning straks veilig is en blijft. Heb je zelf veel kluservaring en overweeg je toch om het zelf te doen? Lees je dan goed in en onderzoek wat je nodig hebt voor het verwijderen van de muur. Wanneer je toch twijfelt, is het beter om alsnog een expert in te schakelen om met je mee te kijken. Zo vermijd je de nodige risico’s en zal de klus in de meeste gevallen ook sneller worden uitgevoerd.

Bijpassende informatie en advies

Afbeelding bovenzijde: Phil (Unsplash)