Je huis aanpassen aan jou of jezelf aanpassen aan je huis?

J

Wanneer je huis niet meer zo goed bij je past, kun je verschillende dingen doen. Accepteer je het, en probeer je jezelf aan te passen aan je woning, ook al is dat misschien lastig? Of zorg je ervoor dat je huis wel weer bij je gaat passen, door hier en daar wat slimme aanpassingen te doen?

Het gebeurt op verschillende momenten

Er zijn verschillende momenten waarop je huis plotseling of juist heel geleidelijk niet meer zo goed bij je past. Als je als jong stel in een woning trekt, dan kan deze perfect bij je passen. Als je eerste kind geboren wordt, wordt dit misschien al iets minder. Door een beetje creatief om te gaan met de ruimte, weet je er echter toch nog wel wat van te maken. Krijg je echter een tweede kind, dan wordt opeens duidelijk dat het nu echt niet meer gaat passen. Dat een extra slaapkamer best heel welkom is, bijvoorbeeld. Of dat de woning eigenlijk te klein is voor een gezin, of niet heel prettig gelegen. In dit soort gevallen kiezen de meeste mensen ervoor om te gaan verhuizen. Je nog vele jaren in een te klein huis wurmen in een omgeving waarin je je kinderen misschien liever niet laat opgroeien, dat is geen prettig vooruitzicht. In sommige gevallen kan de woning worden aangepast, door bijvoorbeeld een uitbouw of een extra verdieping te plaatsen. In de meeste gevallen is het echter een verhuizing die het probleem op gaat lossen.

Dat hoeft echter lang niet bij iedere situatie de beste oplossing te zijn. Er kunnen ook andere redenen zijn waardoor een huis toch niet meer zo goed lijkt te passen. En alhoewel je je daarbij niet neer hoeft te leggen, je aan hoeft te passen aan je woning, is verhuizen ook lang niet altijd nodig. Want veel ongemakken of onvervulde woonwensen kunnen met wat kleine aanpassingen worden verholpen.

Wat heb je nodig?

Voor veel mensen geldt dat wanneer zij ouder worden, hun woonwensen ook veranderen. Als deze met de omgeving te maken hebben, dan is verhuizen vaak de enige oplossing. Gaat het echter om zaken binnenshuis, dan is er veel meer mogelijk. Veel mensen verlangen naar een gelijkvloerse woning, omdat trappenlopen steeds lastiger gaat. Het is echter ook een optie om trapliften te laten plaatsen. Zo wordt een woning met verdiepingen plotseling net zo comfortabel als een gelijkvloerse woning. Een relatief kleine aanpassing, die ervoor zorgt dat de woning wordt aangepast aan de bewoners, die er vervolgens nog jarenlang met veel plezier kunnen wonen. Hoe een traplift kopen in zijn werk gaat wordt hier duidelijk uitgelegd: handicare-trapliften.nl. Deze manier van denken geldt natuurlijk ook voor andere grote en kleine ongemakken die een woning met zich mee kan brengen. Want waarom zou je problemen voor lief nemen, als je ze ook op kunt lossen?


Bijpassende tips en advies