Toilet Soorten Voorbeelden en Geschiedenis

T

Toilet Soorten Voorbeelden en Geschiedenis van Toiletten. Welke toilet soorten zijn er? Wat zijn de verschillen tussen de toiletten? Op welke manier werken de verschillende wc soorten? Wanneer is het eerste toilet in gebruik genomen?

Toilet soorten voorbeelden en geschiedenis van Toiletten

Het begrip toilet duidt het soort sanitair aan waarin urine en ontlasting kan worden opgevangen. Bovendien gebruiken we het begrip ook om de aparte afgesloten ruimte aan te duiden waarin de toiletpot geplaatst is. Op deze pagina kun je informatie vinden over de geschiedenis en herkomst, de verschillende toilet soorten en tips voor het toilet kopen.

Een modern toilet bestaat meestal uit een pot, gemaakt van keramiek of soms van roestvrijstaal waarop een wc-bril geplaatst is. Deze toiletpot is gekoppeld aan een stortbak waarvandaan water door de pot gespoeld kan worden dat weg kan stromen in de afvoer die aangesloten is op het riool. Bovendien is er in situaties waarin geen stromend water beschikbaar is, de oplosing van een zogenaamd droog of chemisch toilet waarbij water niet nodig is voor de goede werking.

Wat is de herkomst van het toilet of de wc

Oorspronkelijk stamt het woord toilet af van het Franse woord toilette. De afkorting wc kent de oorsprong in het Engels waar het staat voor water closet dat letterlijk vertaalt waterkast betekent.

Geschiedenis van het toilet

De oudste bekende toiletten zijn gevonden op Kreta en stammen uit de Minoïsche beschaving van zo rond 2000 jaar voor Christus. Het berteft resten van rioleringen en toiletten in paleizen. Maar er is wel enige twijfel of de bevindingen juist zijn.

Toilet Soorten - Het GemakAlhoewel ook de Grieken een vorm van een toilet beschikten, waren het de Romeinen als eersten op grootschalige wijze de op het riool aangesloten toilet gebruikten. In Europa kwam in de Middeleeuwse kastelen het zogenaamde gemak in zwang. Dit was een apart kamertje dat aan de buitenmuur was bevestigd. Van een riool was nog geen sprake, de uitwerpselen kwamen rechtstreeks in de slotgracht of op het onderliggende terrein terecht.

Pas in het begin van de 20e eeuw begon het toilet als aparte ruimte in Nederlandse huizen aan de opmars. Inmiddels beschikt vrijwel elk Nederlands huis over één of meerdere toiletten. In de rest van de wereld is dit lang niet overal het eval. Enkele miljarden mensen, waarvan er zeker een half miljard in India wonen, hebben nog geen beschikking over een eigen toilet. Er is hier dan ook vaak sprake van schrijnende onhygiësche situaties die bovendien kan leiden tot de uitbraak van besmettelijke ziektes.

Overzicht van de Toilet Soorten

Inmiddels zijn er verschillende toilet soorten in gebruik. Hieronder kun je het overzicht ervan vinden. Bovendien is er korte uitleg te vinden over de werking ervan.

closetpot of toiletpot

Meestal is een closetpot of toiletpot, gemaakt van keramiek, soms van roestvrijstaal. Bovendien is hierop meestel een wc-bril geplaatst, vaak met afsluitbare deksel. Deze toiletpot is gekoppeld aan een spoelbak waarvandaan water door de pot gespoeld kan worden zodat het weg kan stromen via de afvoer die aangesloten is op het riool.

urinoir of pissoir

Een urinoir of pissoir is een hangend toilet dat bedoeld is voor het opvangen van urine. Meestal is een urinoir bedoeld voor mannen, alhoewel er daarnaast tegenwoordig ook unisex urinoirs te koop zijn.

hurktoilet

Een hurktoilet is een eenvoudige vorm van een toilet die bestaat uit een bak met een gat in de vloer waarboven je je behoefte kunt doen. De meesten van ons die op vakantie in Frankrijk zijn geweest kennen dit soort toiletten wel omdat je ze daar kunt tegenkomen.

chemisch toilet

Een chemisch toilet is niet aangesloten op het riool en maakt geen gebruik van stromend water. De ontlasting komt terecht in een opgevangen in een speciale bak waar chemische middelen voor een gedeeltelijke afbraak zorgen. Chemische toiletten zijn vooral veel in gebruik in caravans en campers.

aangepast toilet

Voor mensen met een beperking is de gang naar de wc soms lastig. Om dit eenvoudiger te maken is er het aangepaste toilet. Verplaatsbare armleuningen, wandbeugels en een verhoogde toiletpot kunnen hiervan onderdeel uitmaken.


Bijpassende Tips en Advies