Woonkamer Meubels Tips

W

Woonkamer Meubels Tips Voorbeelden en Advies. Wat zijn de meest bepalende meubels in de woonkamer? Waar moet je aan denken als je meubels voor de woonkamer gaat kopen?

Het is vaak een hele opgave om een mooi interieur te creëren in je woonkamer. Vooral omdat je er zo veel tijd doorbrengt, is het extra belangrijk. Lees snel verder voor tips, voorbeelden én advies zodat jouw woonkamer een plaatje wordt!

Meubel keuzestress

Omdat de meesten van ons veel tijd doorbrengen in de woonkamer, is het van belang om bij de keuze van de meubels goed stil te staan. Op deze pagina heeft de redactie tips, voorbeelden en advies verzameld die je helpen bij het uitzoeken van meubels. Hier wordt met name gefocust op de meest bepalende meubels voor het interieur. Denk hierbij aan de woonkamerbank, fauteuils, de salontafel en de verlichting.

Weet wat de afmetingen zijn van de woonkamer: Meten is weten

Om te komen tot een goede afweging is het van groot belang om te weten wat de exacte afmetingen zijn van de woonkamer. Hierbij gaat het niet alleen om het vloeroppervlak maar ook de hoogte van de kamer is van belang. Als de ruimte leeg is, lijkt deze altijd wat groter dan als de meubels erin geplaatst zijn. Bovendien zorgen muren die wit of zeer licht van kleur zijn, dit van ruimte gevoel te versterken. Laat je hierdoor niet in verwarring raken bij de keuze van de meubels.

Om tot een goed gestyled interieur te komen is het van groot belang om te weten wat de exacte afmetingen van de woonkamer zijn. Het gaat dan niet alleen om het vloeroppervlak, maar ook de hoogte van de kamer is belangrijk. Als de ruimte leeg is, lijkt deze namelijk vaak groter dan wanneer er al meubels in staan. Bovendien zorgen witte of lichtgekleurde muren ook voor een ruimtelijk gevoel. Laat je niet afleiden bij het uitzoeken van meubels!

Als je het lastig vindt om een idee te krijgen van de maximale afmetingen die de meubels mogen hebben, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van lege dozen. Door dozen neer te zetten op de plek waar je een meubelstuk zou willen plaatsen, bepaal je wat de maximale afmetingen ervan mogen zijn. Eventueel kun je dit ook doen met kranten. Het nadeel is echter dat je alleen het vloeroppervlak in beeld brengt en niet een goede indruk krijgt van de driedimensionale afmetingen.

Als je de maximale afmetingen hebt bepaald van de meubels, laat je dan niet verleiden om toch een grotere bank of ander meubelstuk te kopen omdat je het zo mooi vindt. Hiermee voorkom je dat je woonkamer te vol raakt.

Woonkamer Meubels De Bank

Bank

In veel woonkamers is de bank, of het bankstel het meest prominente meubelstuk. Bovendien is de bank zeer bepalend voor de inrichting, stijl en kleur van de woonkamer. Weet dat een grote bank relatief veel ruimte vergt, zeker als de kamer niet al te groot is. Daarom geldt vooral voor dit meubelstuk dat je vooraf exact moet weten wat de maximaal beschikbare ruimte is. Op de pagina banken soorten kun je hierover meer informatie lezen.

Dressoir

Deze middelhoge kast met een vlakke bovenzijde vind je meestal in de woonkamer. Van oorsprong was het een lage buffetkast waarbij het vitrinegedeelte ontbrak. Het dressoir is in vele modellen stijlen te koop; van een industrieel design tot barok. Houd er rekening mee dat het dressoir meestal een vrij diepe en brede kast is, waarvoor je voldoende ruimte beschikbaar moet hebben om er een in huis te nemen.

Fauteuil

De fauteuil is naast de bank het belangrijkste zitmeubel in de woonkamer. Uiteraard kun je ervoor kiezen om geen fauteuils te plaatsen. Zeker als de woonkamer vrij klein is, kan dit een goede aanpak zijn. Je kunt ook kiezen voor een fauteil die een wat minder massief uiterlijk heeft. Bijvoorbeeld een model dat op pootjes of een draaipoot staat. Doordat je hier als het ware doorheen kunt kijken, heeft dit soort fauteuil een minder massief uiterlijk. Dit effect versterkt als je ook kiest voor armleuningen die niet massief zijn.

Lampen en verlichting

Lampen en verlichting nemen over het algemeen niet veel ruimte in de woonkamer is. In ieder geval minder dan de meeste meubels. Echter de verlichting is wel zeer bepalend voor de sfeer in de woonkamer in de avonduren. Bij de keuze van de lampen en verlichting moet je een goede afweging maken tussen sfeerverlichting en directe verlichting. Met het laatste wordt bedoeld de plek of plaats waar je goed licht wilt hebben om bijvoorbeeld een boek of krant te kunnen lezen of te kunnen werken op de laptop of tablet. Maak daarom voordat je op pad gaat even een lichtplan: super easy!

Salontafel

In veel woonkamers neemt de salontafel een centrale plaats in. Een salontafel vergt vaak relatief veel ruimte. Wil een vrij kleine woonkamer niet te vol maken, kies dan voor een mix en match van een aantal kleine salontafels: super stylish en hélemaal van nu!

Wandkast

Zoals de naam al aangeeft is de wandkast een meubelstuk om tegen de muur te plaatsen. Er zijn verschillende soorten wandkasten te koop die elk eigen kwaliteiten en kenmerken hebben. Hierbij kun je denken aan de boekenkast en vakkenkast. Je kunt ook kiezen voor een bijzonder model zoals een apothekerskast of buffetkast.

Woonkamer Meubels Tips Bijpassende Tips en Advies