Nederlandse paleizen

N

Nederlandse paleizen informatie overzicht paleis in Nederland. Welke Nederlandse paleizen zijn er? Waar kun je het paleis vinden? Wat is de functie van de paleis en kun je er een bezoek aan brengen?

Nederlandse paleizen informatie overzicht paleis in Nederland

Op deze pagina is het overzicht te vinden van elk paleis in Nederland. Uiteraard is er informatie opgenomen over het adres en ligging. Ook is er aandacht voor de geschiedenis, architect en het gebruik van de Nederlandse paleizen.

Wat is een paleis voor soort gebouw?

Een paleis zeer luxueus, zeer omvangrijk en statig en meestal vrijstaand huis, meestal gebouwd voor staatshoofden en regeringsleiders. Daarnaast wordt ook het woonhuis van een bisschop vaak aangeduid als paleis. In later tijden worden sommige gebouwen met een ceremoniële functie zo genoemd, zoals bijvoorbeeld het Vredepaleis. Verder kan het woord paleis ook wat negatief schertsend gebruikt worden om een gebouw aan te duiden waar activiteiten plaatsvinden waar discussie over kan zijn. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld gokpaleis en sekspaleis. Maar ook bijvoorbeeld attracties in pretparken kunnen de naam paleis dragen zoals bijvoorbeeld Symbolica, Paleis der Fantasie in de Efteling in Kaatsheuvel. Ben je geïnteresseerd in boeken over het onderwerp bezoek op de pagina boeken over kastelen paleizen en landhuizen kun je een overzicht met mooie nieuw uitgaven vinden.

Waar zijn de Nederlandse paleizen te vinden?

Hieronder is een overzicht te vinden van gebouwen in Nederland die beschouwd worden als paleis, wat vaak al te herleiden is aan de naam van het bouwwerk. De indeling is alfabetisch op plaatsnaam.

  • Amsterdam – Koninklijk Paleis Amsterdam / Paleis op de Dam
  • Apeldoorn – Kasteel Het Oude Loo
  • Apeldoorn – Paleis Het Loo
  • Bergen op Zoom – Markiezenhof
  • Breda – Bisschoppelijk paleis van Breda
  • Breda – Kasteel van Breda / Het Prinsenhof
  • Den Bosch – Bisschoppelijk Paleis ‘s-Hertogenbosch
  • Den Haag – Paleis Huis ten Bosch
  • Den Haag – Paleis Kneuterdijk (niet meer als paleis in gebruik)
  • Den Haag –Paleis Lange Voorhout (niet meer als paleis in gebruik)
  • Den Haag – Paleis Noordeinde
  • Den Haag – Vredespaleis
  • Lage Vuursche – Kasteel Drakensteyn 
  • Soest – Paleis Soestdijk (niet meer als paleis in gebruik)
  • Utrecht: Aartsbisschoppelijk Paleis van Utrecht

Uitgebreide informatie over de paleizen in Nederland

Amsterdam – Koninklijk Paleis Amsterdam / Paleis op de Dam

Oorspronkelijk gebouw van 1648 tot 1665 als stadhuis van Amsterdam en als zodanig in gebruik genomen op 29 juli 1655. Tot 1808 is het als stadhuis in functie geweest tot het als paleis aan Lodewijk Napoleon werd geschonken. Koning Willem I gaf het op 2 december 1813 tijdens zijn inhuldiging terug aan Amsterdam als stadhuis maar werd door door de hoge kosten niet door het gemeentebestuur in gebruik genomen. Sinds 1936 is het gebouw staatseigendom. Tegenwoordig is het Paleis op de Dam voor in gebruik bij ceremoniële staatsaangelegenheden en familieaangelegenheden van de Koninklijke familie en bij staatsbezoeken van buitenlandse staatshoofden. Het is het officiële ontvangstpaleis van Koning Willem-Alexander. Een gedeelte van het Koninklijk Paleis Amsterdam is open voor publiek.

adres: Nieuwezijds Voorburgwal 147
postcode: 1012 RJ
plaats: Amsterdam
provincie: Noord-Holland
gebouwd: 1648 – 1665
geopend: 29 juli 1655
architect: Jacob van Campen


Den Bosch – Bisschoppelijk Paleis

Woon- en werkpaleis van de bisschop van ‘s-Hertogenbosch. Oorspronkelijk gebouwd tussen 1769 en 1776 als woonhuis en in 1827 gekocht door de Nederlandse staat als huis voor de bisschop die er uiteindelijk in 1864 gaat wonen.

adres: Parade 9-10
postcode: 5211 KL
plaats: Den Bosch
provincie: Noord-Brabant
bouwjaar: 1769-1776
bisschoppelijk paleis vanaf: 1827


Den Haag – Paleis Noordeinde

Paleis Noordeinde is het werkpaleis van de koning dat zijn huidige vorm kreeg na een ingrijpende verbouwing in 164o naar de plannen van architect Jacob van Campen.

adres: Noordeinde 68
plaats: Den Haag
provincie: Zuid-Holland
bouwjaar huidige paleis: 1640
architect: Jacob van Campen


Utrecht – Aartsbisschoppelijk Paleis

Woon- en werkpaleis van de aartsbisschop van Utrecht. Oorspronkelijk 1868 gebouwd als villa voor Hermanus Ameshof en in 1902 in gebruik genomen als Aartsbisschoppelijk Paleis.

adres: Maliebaan 40
plaats: Utrecht
provincie: Utrecht
architect: Nicolaas Kamperdijk
bouwjaar: 1868
verbouwd: 1898-1902
bisschoppelijk paleis vanaf: 1902


Bijpassende informatie

Informatie afbeelding bovenzijde: Marjoline Delahaye (Unsplash)