Je huis isoleren: wat je moet weten

J

Als je hebt overwogen om je huis te isoleren, dan is het nu tijd om actie te ondernemen. Met goede isolatie bespaar je namelijk elk jaar honderden euro’s op je energiekosten en hou je je huis het hele jaar door comfortabel om in te leven. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten isolatie die beschikbaar zijn, waaronder muurisolatie en PIR isolatieplaten, zodat je een weloverwogen beslissing neemt als het gaat om het isoleren van je huis.

Wat is isolatie?

Isolatie is een belangrijk onderdeel om je huis comfortabel en energiezuinig te houden. Het werkt door lucht vast te houden op specifieke plaatsen, waardoor luchtzakken ontstaan die gevuld worden met warme of koele lucht. Dit helpt om in het hele huis een gelijkmatige temperatuur te handhaven, waardoor de verwarmings- en koelingskosten op de lange termijn aanzienlijk dalen. Naast dat isolatie de temperatuur zo goed regelt, helpt het ook het binnendringen van geluid van buitenaf, zoals verkeer of bouwwerkzaamheden, te verminderen

Voordelen van isolatie

De voordelen van het isoleren van je huis zijn talrijk; van verbeterde comfortniveaus tot lagere energierekeningen, het isoleren van je huis heeft een blijvende invloed op zowel je portemonnee als je levenskwaliteit. Bovendien melden veel huiseigenaren dat ze zich veiliger voelen door de betere geluidsisolatie van hun nieuw geïsoleerde huis. Zo hebben omwonenden dus minder last van jou en jij minder last van omwonenden.

Muurisolatie

Wat betreft muurisolatie zijn er verschillende opties beschikbaar, afhankelijk van het type muren in je huis. Als je spouwmuren hebt (waar twee muren gescheiden zijn door een laag lucht) dan heb je waarschijnlijk spouwmuurisolatie nodig. Dit type isolatie werkt door de ruimte tussen de muren op te vullen met materiaal als schuim of glasvezel en zo warmteverlies te voorkomen. Als je daarentegen massieve muren hebt (waar twee muren met elkaar verbonden zijn) heb je misschien buiten- of binnenmuurisolatie nodig. Externe muurisolatie houdt in dat je een laag schuim of ander materiaal aan de buitenkant van het gebouw aanbrengt voordat je het bekleedt met baksteen of pleisterwerk, terwijl je voor binnenmuurisolatie een laag materiaal aan de binnenkant van je huis moet aanbrengen voordat je het bepleistert.

PIR isolatieplaten

PIR (Polyisocyanuraat) is een van de meest populaire materialen voor thermische en akoestische isolatie in gebouwen tegenwoordig, vanwege de hoge efficiëntie en de lage prijs. PIR-platen bestaan meestal uit twee lagen aluminiumfolie die om een kern van geëxpandeerd polystyreen (EPS) zijn gebonden. Hierdoor krijgen ze hun superieure isolerende eigenschappen. De platen knip je gemakkelijk in verschillende maten en vormen met standaard gereedschap zoals zagen en scharen, en zijn geschikt voor zowel commerciële als residentiële toepassingen. In vergelijking met andere soorten isolatiemateriaal zijn ze ook uitstekend bestand tegen brand, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in ruimten waar brandgevaar bestaat, zoals keukens en badkamers.

Bijpassende informatie en advies