Let op deze factoren bij het kopen van nieuwe tuinmeubelen

L

Langzaam begint de temperatuur buiten weer op te lopen en worden de dagen langer; in de verte nadert het voorjaar. Voor veel huishoudens een goed moment om de tuin aan te pakken. Dode bladeren worden weggehaald, nieuwe planten gepoot en de groene aanslag van het terras verwijderd. Zijn de tuinmeubelen nog van voldoende kwaliteit om de zomer door te komen, of ben je toe aan een nieuwe loungeset? Het biedt je de komende maanden meer comfort, wanneer je vanaf het terras geniet van al het moois wat de tuin je biedt. Denk aan de opkomende tulpen en narcissen, de eerste bijen en vlinders die zich er melden, enzovoorts. Bij de aanschaf van een nieuwe lounge- of tuinset zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. In dit artikel lees je er meer over. 

Tuinmeubelen van verschillende materialen

Allereerst wordt er onderscheid gemaakt tussen tuinmeubelen van verschillende materialen. Denk aan het verschil tussen de authentieke houten tuinbank en een moderne loungeset van RVS. Kunststof tuinmeubelen vormen een derde optie. Hoewel hout qua uitstraling vaak goed past bij het natuurlijke van de tuin, heeft dit materiaal veel onderhoud nodig. Je zal het hout regelmatig moeten schuren, om de tuinmeubelen vervolgens opnieuw te lakken of beitsen. Doe je dit niet, dan zullen de meubelen al snel vervangen moeten worden als gevolg van houtrot of houtworm. RVS en kunststof tuinmeubelen vergen minder onderhoud; het is voldoende deze meubels periodiek af te nemen met een vochtige doek. 

Tip: maak gebruik van een handige tuinkast, waarin je de kussens van je tuinmeubelen op kunt bergen in de zomer. Zo blijven deze langer mooi en vooral droog! In de winter kun je de kussens het beste op zolder bewaren.

Laat de tuinmeubelen aansluiten op het interieur in huis

Zorg dat het terras een verlengde van je woonkamer wordt, door bij het uitzoeken van nieuwe tuinmeubelen dezelfde interieurstijl aan te houden als in huis. Kies je binnen voor een modern of bijvoorbeeld industrieel interieur? Een RVS loungebank sluit hier doorgaans goed op aan. Bij een klassiek interieur in huis, zou je buiten voor een houten- of kunststof tuinset kunnen kiezen. Onder meer wicker tuinmeubelen zijn hierbij populair. Houten tuinmeubelen doen het daarbij goed in combinatie met een landelijk interieur in huis. 

Tip: meet vooraf goed uit hoeveel ruimte je hebt voor een nieuwe loungebank of tuinset. Je wilt voorkomen dat je nieuwe tuinmeubelen te nadrukkelijk aanwezig zijn.  

Bijpassende tips en informatie

Foto bovenzijde: Unsplash