Verrassende voordelen van een groen schoolplein

V

Het groene schoolplein wordt ook wel het schoolplein van de toekomst genoemd. Een plek waar kinderen van alle leeftijden op ontdekkingstocht kunnen. Lekker struinen, spelen, proeven, planten en dieren zoeken. Een groen schoolplein is niet alleen stukken beter voor de natuur, maar zorgt er ook voor dat kinderen gezonder en gelukkiger opgroeien, met meer contact met de natuur. Dit zijn 3 verrassende voordelen van een groen schoolplein.

Uitdaging en avontuur

Spelen op een groen schoolplein zorgt voor uitdaging en avontuur. Anders dan op een bestraat schoolplein met speeltoestellen leren de kinderen zelf hun eigen keuzes te maken en risico’s in te schatten op groene schoolpleinen. Ze trainen hun motoriek door over een oneven bodem rond te rennen en krijgen meer zelfvertrouwen. Het groen stimuleert de fantasie, omdat er geen kant-en-klare speeltoestellen staan. Een kuil graven, klimmen in de bomen of verstoppen in de bosjes, er zijn allerlei manieren om in de natuur te spelen. Daarbij is er voor ieder kind wat wils. Zo kan de dromer zich uren vermaken met een takje en wat insecten, terwijl voor de echte doe-ers genoeg avontuurlijke mogelijkheden zijn.

Leren eten

Tegenwoordig eten kinderen vaker niet dan wel voldoende groente en fruit. Veel van de voedingsmiddelen die onze kinderen voorgezet krijgen, zijn sterk bewerkt, te zoet, te zout of te calorierijk. Het aantal kinderen en jongeren met overgewicht stijgt dan ook al jaren. Op het gebied van het groen dat wordt aangeplant zijn tal van mogelijkheden. Met een moestuin of voedselbosjes komen de kinderen (weer) in contact met onbewerkte, pure en gezonde voeding. Voelen, ruiken en proeven, met de handen in de aarde en de natuur, zorgt ervoor dat de digitale wereld ver weg voelt en de kinderen echt in het hier en nu bezig zijn in de natuur.

Minder wateroverlast

Voor de rest van de wijk, het dorp of de stad heeft het plaatsen van een Groen Schoolplein ook grote voordelen. Zo zorgt het groene schoolplein voor meer biodiversiteit. Er groeien verschillende planten, die op hun beurt insecten, vogels en andere dieren aantrekken die hier voedsel vinden en kunnen schuilen. In de zomer is het aangenaam spelen in het groen, want het is een stuk minder warm op een groen schoolplein. Valt er een fikse regenbui? Dan kan het regenwater gewoon weglopen in plaats van dat het voor veel wateroverlast zorgt. In een groene bodem trekt het water netjes weg.

Subsidie voor groen schoolplein

Voor de aanleg van een groen schoolplein is subsidie beschikbaar. Een groen schoolplein is volgens de vereisten van de subsidie een schoolplein waarvan ten minste 50% van de bespeelbare oppervlakte een natuurlijk karakter heeft. Het gaat dan om een groen oppervlak van gras, bomen en struiken en een onthard oppervlak van zand of boomsnippers.


Bijpassende tips en informatie