Elektrische veiligheid in huis: de basis

E

Elke dag opnieuw zijn wij afhankelijk van elektriciteit. De lampen, de stofzuiger, de waterkoker en elektrische kookplaten zouden nutteloos zijn zonder elektriciteit. Heb je je weleens afgevraagd hoe al deze elektriciteit zich efficiënt en veilig verdeelt over jouw huis? De groepenkast speelt hierbij een essentiële rol. In dit artikel vertellen we je meer over dit onderdeel van je meterkast. Wat is een groepenkast en hoe werkt de indeling ervan?

Wat is een groepenkast?

Een groepenkast is in ieder huis, bedrijf en overige gebouwen aanwezig. Het is een onderdeel van de meterkast dat de verdeling en beveiliging van de elektriciteit voor alle van elektriciteit afhankelijke installaties en apparaten regelt. Heb je een nieuwe groepenkast nodig? Je kunt een groepenkast samenstellen via het internet of dit laten doen door experts. Het is hierbij van belang om te weten wat voor soort groepenkast je nodig hebt. Dit is afhankelijk van wat de kWh-meter in je meterkast aangeeft. Geeft de meter 220/230 volt aan? Dan heb je een 1-fase groepenkast nodig. Geeft de kWh-meter 38-/400 of 3×220/230 volt aan? Dan moet je gaan voor de 3-fase groepenkast.

Indeling van de groepenkast

Een groepenkast bevat een aantal groepen. Dit is afhankelijk van het aantal stopcontacten en lichtpunten in de woning. Je kunt zelf de verdeling per groep maken. Dit kun je uiteraard ook laten doen door een professional. De ideale verdeling van een groepenkast in een eengezinswoning ziet er als volgt uit:

  • Groep 1: woonkamer
  • Groep 2: keuken
  • Groep 3: slaapkamer en zolder/kelder
  • Groep 4: wasmachine
  • Groep 5: wasdroger
  • Groep 6: combimagnetron
  • Groep 7: vaatwasser
  • Groep 8: buitenverlichting en garage

Zoals te zien is, wordt er naar gestreefd om energievretende apparaten elk op een andere groep te zetten. Hiermee wordt voorkomen dat de groepenkast overbelast raakt. De verschillende groepen in de kast dienen aangesloten te zitten op een 2-polige aardlekschakelaar. De aardschakelaar van Vekto.nl zorgt ervoor dat in geval van een storing alle groepen uit waar de schakelaar op is aangesloten. Op deze manier wordt de veiligheid gewaarborgd. Omdat enkel de apparaten worden afgesloten op de groep waar de storing zich bevindt, is de storing gemakkelijk te lokaliseren. 

Al die kleine schakelaars en apparaten zijn dus van groot belang! Het is dus belangrijk je meterkast goed te onderhouden. Alleen op die manier kun je de veiligheid waarborgen en ervoor zorgen dat al je elektrische apparaten het blijven doen.

Bijpassende informatie en advies