Dit zijn je mogelijkheden om een woning te koelen in de zomer

D

Diverse onderzoeken tonen aan dat de Nederlandse zomers steeds warmer worden; gemiddeld ligt de zomertemperatuur op 17,5 graden Celsius in De Bilt. Ter vergelijking: in de periode van 1941 tot en met 1970 lag het gemiddelde 0,7 graden Celsius lager op 16,8. Niet alleen iets om ons bewust van te zijn; ook voor veel huishoudens reden om de verschillende soorten airconditioning voor woningen eens met elkaar te vergelijken. Populair is onder meer de mobiele airco, die je eenvoudig van de ene naar de andere kamer in huis verplaatst. Het maakt de mobiele airco breed inzetbaar. Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld een monoblock; een vaste binnenunit die voor het koelen van één ruimte zorgt door de warme lucht actief uit de ruimte te zuigen en naar buiten af te voeren. Er zijn meer opties, denk ook aan een vaste airco en een split airco. Heb jij al eens naar de mogelijkheden gekeken om je woning van airconditioning te voorzien? 

Ruimtes koelen met een moderne warmtepomp

Nieuwbouwwoningen worden niet meer aangesloten op het gas. Deze panden zijn om die reden niet voorzien van een cv-ketel, maar van een moderne warmtepomp. Wie alle soorten warmtepompen naast elkaar zet, zal merken dat sommige modellen de mogelijkheid bieden om ruimtes te koelen. Een welkome aanvulling, naast de functionaliteit voor het verwarmen van kamers. Er zijn ook warmtepompen die een ruimte niet direct kunnen koelen, maar wel van een aanvullende module kunnen worden voorzien om dat alsnog mogelijk te maken. 

Warmtepomp steeds vaker gebruikt in huizen

Het zijn niet alleen nieuwbouwwoningen die van een elektrische warmtepomp voorzien worden; ook steeds meer bestaande woningen worden hiermee uitgevoerd. Niet iedereen kiest hierbij direct voor een volledig elektrische warmtepomp. Er zijn situaties waarin een hybride model een betere optie is. Denk aan woningen met een slechte isolatie; op het moment dat de temperatuur tot onder de 5 graden Celsius daalt in zo’n woning, zal de cv-ketel op gas inschakelen om de ruimtes te verwarmen. Boven de 5 graden Celsius vervult de elektrische warmtepomp deze taak.

Voordelig koelen met zonnepanelen op het dak

Airconditioning is in de basis niet de meest duurzame oplossing. Duurzamer wordt het wel, wanneer je de airco’s in huis combineert met zonnepanelen op het dak van je woning. De zonnepanelen maken het mogelijk de verschillende ruimtes nagenoeg gratis te koelen, logischerwijs afhankelijk van het aantal zonnepanelen wat je hierbij gebruikt. 


Bijpassende informatie en advies