Zo gebruik je veilig en energiezuinig de wasdroger!

Z

De wasdroger is een van de meest energie vretende apparaten in huis. Dat niet alleen, want dit apparaat behoort ook nog eens tot de machines die de meeste branden in huis veroorzaken. Daarom geven we je graag een aantal tips om veiliger en energiezuiniger met de wasdroger om te gaan. Met sommige tips sla je namelijk twee vliegen in één klap!

Nieuwe wasdroger met zuinig energielabel

Als je een oude wasdroger hebt staan, dan verbruik je beduidend meer energie. Zo kan een droger van 10 jaar oud al snel zo’n €160 meer per jaar verbruiken. Een nieuw model kopen is daarom een goede oplossing om op termijn veel geld te besparen. Dat niet alleen, want hoe ouder de droger, hoe meer kans op defect en kortsluiting. En dat kan dat weer leiden tot een branduitbraak. Bekijk de beste wasdroger van het moment via vergelijkingssite DeBeste.com. Zij updaten steeds de topmodellen die uitblinken in uitstekende prijs-kwaliteit en een gunstig energielabel.

Pluizenfilter schoonmaken

In de droger zit een pluizenfilter, die pluizen verzamelt die uit het wasgoed komen. We raden je aan om deze na elke droogbeurt schoon te maken. Dat bespaart namelijk energie en zorgt ervoor dat de levensduur van je apparaat toeneemt. Verstoppingen kunnen namelijk zorgen voor een defect. Dat niet alleen, want al dat stof in je droger kan tevens sneller zorgen voor brand. Dit door de combinatie van warmte en droog stof. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Elke keer eventjes schoonmaken dus!

Rookmelder in washokje

Zoals benoemd is de wasdroger een van de apparaten die het vaakst verantwoordelijk zijn voor brand in huis. Zo blijkt de wasmachine voor circa 14% van de gevallen verantwoordelijk te zijn, gevolgd door de droger met 12%. Daarom is het zonder twijfel aanbevolen om een rookmelder in je washok te hangen. Bijvoorbeeld een slimme rookmelder. Mocht er rook vrijkomen, zelfs als je niet thuis bent, dan krijg je via je smartphone een melding en weet je dat het tijd is om aan de bel te trekken. Zo ben je tijdig op de hoogte van een beginnende brand. Bekijk hier de beste rookmelders en waarborg de veiligheid. Een rookmelder is overigens sowieso verplicht op iedere verdieping van je woning.

Sluipverbruik voorkomen

Ook wanneer je de wasdroger niet gebruikt dan verbruikt deze alsnog een kleine hoeveelheid stroom doordat de stekker in het stopcontact zit. Dit wordt sluipverbruik genoemd. Ga je op vakantie, dan kun je dit sluipverbruik voorkomen door de stekkers uit te trekken van apparaten die je niet gebruikt. En hoewel de kans niet zo groot is dat een wasdroger in de fik vliegt zonder dat hij in gebruik is, kan dit wel altijd voorkomen. Zo speel je op het gebied van brandveiligheid dus ook 100% op safe.


Bijpassende tips en advies

Foto bovenzijde: PlanetCare (Unspalsh)