Energie Besparen Tijdens de Vakantie Tips

E

Energie Besparen Tijdens de Vakantie Tips en Advies. Hoe kun je energie besparen als je op vakantie bent? Welke apparaten kun je uitzetten als je op vakantie bent?  Waar moet je aan denken om zogenaamd sluipgebruik te voorkomen?

Hoe energie besparen tijdens de vakantie? Tips en advies

De periode van de grote vakantie staat weer voor de deur. Massaal trekken we weer naar de camping, het hotel of vakantieresort. En onze woning staat een aantal weken leeg. Waar we vaak niet aan denken is dat er nogal wat apparaten zijn die gewoon door blijven werken als we ze niet uitzetten of op een lagere stand zetten. Echter door een paar kleine handelingen voordat je de deur uitgaat kun je behoorlijk wat energie besparen. Bovendien scheelt dit ook in de portemonnee en draag je, zij het bescheiden, bij aan het minder belasten van het milieu. Bij Milieu Centraal zijn veel meer tips te vinden over energie besparen met huishoudelijke apparaten.

Welke apparaten kun je uitzetten als je op vakantie gaat?

Veel apparaten in huis staan normaal gesproken op een stand-by stand. Meestal houdt dit in dat je ze met een afstandsbediening aan kunt zetten. Echter ook in de de stand-by stand verbruiken ze energie. Het is dus handig om ze uit te zetten als je een aantal weken op vakantie bent. De meest eenvoudige wijze is om de stroomtoevoer uit te steen. Dit doe je vaak door de stekker uit het stopcontact te halen of de schakelaar op het stekkerblok uit te zetten Hieronder is een overzicht te vinden van apparaten waarvoor dit kan gelden.

  • Televisie
  • PC en laptop
  • Audio-apparatuur
  • Wifi-modems en versterkers

Haal de opladers uit het stopcontact

Als je een oplader in het stopcontact laat zitten terwijl het apparaat dat opgeladen wordt er niet aanhangt, kan er toch sprake zijn van stroomgebruik. Daarom is het goed om een oplader uit het stopcontact te halen als je hem niet gebruikt. Dit geldt zeker tijdens de vakantie maar ook als je niet op vakantie bent, is dit handig en verstandig om te doen. De opladers gebruiken dan geen stroom. Bovendien is het veiliger omdat het kan voorkomen dat een oplader oververhit raakt en zelfs brand veroorzaakt. Het gebeurt sporadisch. Maar toch. Het gaat hierbij trouwens niet alleen om opladers van de mobiele telefoon en tablet, maar ook over de elektrische tandenborstel en de oplader van de accu van de fotocamera.

Draai de gaskraan dicht

Er kan tijdens de vakantie toch sprake zijn van gasverbruik. We spreken dan van minimaal gas lekken. Normaal gesproken zijn dit zeer kleine hoeveelheden die ook geen onveilige situatie opleveren. Maar door de gaskraan vlak voor vertrek uit te zetten, voorkom je dit volledig en verhoog je bovendien de veiligheid als je afwezig bent.

Zet de koelkast en vriezer op de vakantiestand of uit

Zeker op hete dagen in de zomer verbuiken de koelkast en vriezer veel energie. Uiteraard is dit ook het geval als je op vakantie bent. Sommige koelkasten hebben een zogenaamde vakantiestand. Vaak is de koelkast leger als je er niet bent en kun je op deze manier energie besparen. Bovendien kun je er ook voor kiezen om de koelkast leeg te halen voordat je op vakantie gaat en deze dan helemaal uit te zetten. Als je dit doet moet je wel de koelkastdeur een beetje open laten staan.


Bijpassende Tips en Advies