Waar moet je rekening mee houden als je een schuur bouwt

W

Zit je eraan te denken een schuur te bouwen? Dan zijn er best een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo mag je misschien niet zonder vergunning bouwen, zijn er vereisten vanuit de gemeente en heb je natuurlijk zelf ook wensen. Waar moet je zoal rekening mee houden?

Nadenken over het ontwerp

Een schuur bouwen begint met het ontwerp. Je denkt eerst na over de grootte en de functie van de schuur. Wat wil je ermee gaan doen? Wil je er spullen in opbergen, of wil je graag dat het een soort thuiskantoor wordt? Denk ook alvast na over waar de schuur precies moet komen.

Daarna kun je jezelf afvragen of het een dichte schuur moet zijn, of er een draaideur in moet en of er elektriciteit nodig is. Misschien wil je ook dat je schuur juist tegen de looks van je tuin wegvalt, in plaats van opvalt.

Met of zonder aannemer bouwen?

Bepaal of je met of zonder een aannemer wilt bouwen. Een handige doe-het-zelver kan prima zelf een schuurtje bouwen. Maar als je niet zo handig bent, of er de tijd niet voor hebt, kan een aannemer toch goed van pas komen. Een aannemer heeft immers ervaring en heeft de vaklui in dienst om het project tot een goed einde te brengen.

Vergunningen regelen

Bouwen zonder vergunning is geen goed idee. Informeer daarom eerst bij je gemeente of een bouwvergunning noodzakelijk is. In iedere gemeente zijn de regels hiervoor anders. De gemeente onderscheidt ook drie soorten schuren: een uitbouw, een aanbouw en een bouwwerk. Vaak hebben gemeenten ook regels over de maximale bouwhoogte in verdieping en de afstand tot de erfgrens.

Kom je er niet uit? Vraag dan om hulp van een expert. Een fout maken kan kostbaar zijn: het kan betekenen dat je zorgvuldig gebouwde schuur weer afgebroken moet worden. Dat zou zonde zijn.

Kiezen voor het juiste dak

Welk dak ga je kiezen voor je schuur? Je kunt kiezen voor verschillende soorten schuur dakbedekking. Bijvoorbeeld met shingles, met EPDM of met Aquaplan. Zegt dit je allemaal niet zoveel? Laat je dan voorlichten door bijvoorbeeld een dakbedekker in Uden. Dakbedekkers verstaan hun vak en kunnen je optimaal adviseren.

Een nachtje over de plannen slapen

Slaap nog een nachtje over de plannen. En loop ze de volgende dag nog eens na. Ben je er echt tevreden over? Voldoet de schuur op deze manier aan de wensen van jezelf en de eisen van de gemeente? Schroom niet om een expert om hulp te vragen. Op die manier heb je nog een paar ogen die fris en zonder vooroordelen naar je plannen kijkt. Zo kan de bouw van de schuur eigenlijk niet fout gaan.


Bijpassende tips en advies