Woonkamer Meubels Voorbeelden en Tips

W

Woonkamer meubels voorbeelden tips en advies. Wat zijn de meest bepalende meubels in de woonkamer? Waar moet je aan denken als je meubels voor de woonkamer gaat kopen? Wat zijn goede voorbeelden van mooie woonkamer meubels.

Woonkamer meubels voorbeelden tips en advies

Omdat de meesten van ons veel tijd doorbrengen in de woonkamer, is het goed om bij de keuze van de meubels goed stil te staan. Op deze pagina heeft de redactie tips voorbeelden en advies verzameld die je helpen bij het uitzoeken van meubels voor de inrichting van de woonkamer. Met name gaan we in op de meubels die zeer bepalend zijn en de meeste ruimte in beslag nemen. Hierbij kun je denken aan de woonkamerbank, fauteuils, de salontafel, lampen en verlichting, het dressoir en andere kasten.

Woonkamer Meubels WoonkamerbankBank / Bankstel

In veel woonkamers is de bank of het bankstel het meest prominente meubelstuk. Bovendien is de bank het zeer bepalend voor de inrichting, stijl en kleur van de woonkamer. Weet dat een grote bank relatief veel ruimte vergt, zeker als de kamer niet al te groot is. Daarom geldt vooral voor dit meubelstuk dat je vooraf exact moet weten wat de maximaal beschikbare ruimte is. Er zijn grote verschillen tussen de verschillende modellen en afmetingen van banken. Je kunt kiezen voor een kleine tweezitter tot en met een zeer ruimt bemeten lounchebank. Bovendien is er een ruime variatie in bekleding waarbij elke soort specifieke voordelen en nadelen heeft. En niet te vergeten kun je als je een beetje op zoek gaat een bank in bijna elke gewenst kleur of kleurcombinatie vinden, van een hoekbank zwart tot een gele tweezitter en een bondgekleurde royale familiebank. Op de pagina banken soorten kun je hierover meer informatie lezen.

Dressoir

Dit is een middelhoge kast met een vlakke bovenzijde die je meestal in de woonkamer kunt vinden. Van oorsprong was het een lage buffetkast waarbij het vitrinegedeelte ontbrak. Het dressoir is in vele modellen stijlen te koop, van industirieel design tot barok. Hou er rekening mee dat het dressoir meestal een vrij diepe en brede kast is, waarvoor je voldoende ruimte beschikbaar moet hebben.

Fauteuil

De fauteuil is naast de bank het belangrijkste zitmeubel in de woonkamer. Uiteraard kun je ervoor kiezen om geen fauteuils te plaatsen. Zeker als de woonkamer vrij klein is, kan dit een goede aanpak zijn. Je kunt ook kiezen voor een fauteil die een wat minder massief uiterlijk heeft. Bijvoorbeeld een model dat op pootjes of een draaipoot staat. Doordat je hier als het ware doorheen kunt kijken, heeft dit soort fauteuil een minder massief uiterlijk. Dit effect versterkt als je ook kiest voor armleuningen die niet massief zijn.

Lampen en verlichting

Lampen en verlichting nemen over het algemeen niet veel ruimte in de woonkamer is. In ieder geval minder dan de meeste meubels. Echter de verlichting is wel zeer bepalend voor de sfeer in de woonkamer in de avonduren. Bij de keuze van de lampen en verlichting moet je een goede afweging maken tussen sfeerverlichting en directe verlichting. Met het laatste wordt bedoeld de plek of plaats waar je goed licht wilt hebben om bijvoorbeeld een boek of krant te kunnen lezen of te kunnen werken op de laptop of tablet.

Salontafel

In veel woonkamers neemt de salontafel een centrale plaats in. Een salontafel vergt relatief veel ruimte. Wil een vrij kleine woonkamer niet te vol maken, dan kun je er ook voor kiezen om de salontafel achterwegen te laten. Als alternatief kun je dan op een aantal plaatsen zoals aan de zijkant van de bank en fauteuil een klein tafeltje te plaatsen.

Wandkast

Zoals de naam al aangeeft is de wandkast een meubelstuk om tegen de muur te plaatsen. Er zijn verschillende soorten wandkasten te koop die elk eigen kwaliteiten en kenmerken hebben. Hierbij kun je denken aan de boekenkast en vakkenkast. Je kunt ook kiezen voor een bijzonder model zoals een apothekerskast of buffetkast.

Weet wat de afmetingen zijn van de woonkamer

Om te komen tot een goede afweging is het van groot belang om te weten wat de exacte afmetingen zijn van de woonkamer. Hierbij gaat het niet alleen om het vloeroppervlak maar ook de hoogte van de kamer is van belang. Als de ruimte leeg is, lijkt deze altijd wat groter dan als de meubels erin geplaatst zijn. Bovendien zorgen muren die wit of zeer licht van kleur zijn, dit van ruimte gevoel te versterken. Laat je hierdoor niet in verwarring raken bij de keuze van de meubels.

Als je het lastig vindt om een idee te krijgen van de maximale afmetingen die de meubels mogen hebben, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van lege dozen. Door dozen neer te zetten op de plek waar je een meubelstuk zou willen plaatsen, bepaal je wat de maximale afmetingen ervan mogen zijn. Eventueel kun je die ook doen met kranten. Nadeel is echter dat je alleen het vloeroppervlak in beeld brengt en niet een goede indruk krijgt van de driedimensionale afmetingen.

Als je de maximale afmetingen hebt bepaald van de meubels, laat je dan niet verleiden om toch een grotere bank of ander meubelstuk te kopen omdat je het zo mooi vindt. Hiermee voorkom je dat je woonkamer te vol gepropt raakt.


Bijpassende Tips en Advies