Wat zijn de voordelen van een cv ketel?

W

Heb je je ooit afgevraagd hoe leuk het zou zijn om ’s ochtends wakker te worden en een huis vol warmte te hebben, zonder eeuwen te hoeven wachten op je elektrische kachels om warmte te produceren? Het ergste is nog dat je dan eindelijk merkt dat het warm wordt, maar je moet weggaan om te gaan werken of te studeren. Een cv ketel kopen inclusief montage is dan zeker een aanrader. Centrale verwarming kan namelijk dit probleem oplossen, terwijl het ook nog eens allerlei verschillende voordelen biedt. In dit artikel kun je lezen hoe een cv jou en je gezin op meer dan één manier kan helpen. Wat wil je dan nog meer?!

Geld besparen

Moderne centrale verwarmingssystemen kunnen, wanneer ze effectief worden gebruikt, het hele jaar door lagere rekeningen garanderen. Hierdoor hoef jij dus minder te betalen aan je energieleverancier. Het upgraden van een bestaand centraal verwarmingssysteem kan zelfs tot wel 30 procent korting op je jaarlijkse gasrekening opleveren. Moderne condensatieketels met A classificatie en verwarmingsregeling zijn bovendien natuurlijk veel efficiënter dan oudere ketels. Hoewel er uitzonderingen kunnen zijn, zoals in gebieden zonder hoofdaansluitingen op gas, is centrale verwarming op gas over het algemeen goedkoper dan verwarming op elektriciteit of olie. Voor een centrale verwarming op olie heb je zowel een uitgebreide verwarmingsoven nodig die de olie verbrandt. Er zijn tegenwoordig overigens nog andere verwarmingsmethoden verkrijgbaar die potentieel nog goedkoper kunnen zijn dan een centrale verwarming op gas. Doe hier onderzoek naar als je zoveel mogelijk geld wilt besparen.

Help het milieu

Centrale verwarming helpt niet alleen bij het verlagen van je maandelijkse kosten, maar het kan ook de uitstoot van kooldioxide verlagen en daarmee dus het milieu helpen. In vergelijking met centrale verwarming op olie, zal centrale verwarming op gas aanzienlijk minder emissies produceren. Daarom is het niet alleen milieuvriendelijker, maar ook schoner; centrale verwarming op gas stoot alleen water en kooldioxide uit en vereist daarom geen regelmatig onderhoud, zoals het reinigen van verbrandingsresten van zowel de kachel als de schoorsteen. Alsnog wil de Nederlandse overheid graag af van het gebruik van gas aangezien er manieren zijn die nog milieuvriendelijker zijn. Hier zou je dus ook voor kunnen kiezen als je een nieuwe manier wilt om je huis te verwarmen.

Beter voor je gezondheid

Centrale verwarmingssystemen staan ​​erom bekend verschillende gezondheidsproblemen te helpen voorkomen, zoals onderkoeling, astma, bronchitis, hartaanvallen en beroertes. Centrale verwarming beschermt dus ook je gezondheid, maar dit is ook het geval voor je huishouden en bezittingen. Dit doet een cv door condensatie en schimmelgroei te verminderen, wat normaal een groot probleem is bij bijvoorbeeld warmteaccumulatoren. Schimmelgroei moet voorkomen worden doordat het niet alleen je bezittingen kan aantasten, maar ook de constructies van je huis. Hierdoor kan het zorgen voor veel problemen, terwijl het natuurlijk ook nog allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. Door een cv ketel aan te schaffen zul je dit potentiële probleem naar alle waarschijnlijkheid voorkomen.

Goed voor je gemoedsrust

Daarnaast is een cv installatie ook nog eens goed voor je gemoedsrust. Dit heeft een aantal redenen. Zo is een centrale verwarming volledig regelbaar met behulp van een timer, kamerthermostaat en thermostatische radiatorkranen. Dit zorgt ervoor dat je elke kamer op een andere temperatuur kunt instellen of de timer op een bepaalde tijd kunt instellen zodat je wakker wordt met een heerlijke warmte. Je hoeft hierdoor dus niet te wachten totdat de ruimte warm wordt, want dat is het direct al met behulp van een cv ketel. Een gasverwarmingsinstallatie voor een gemiddeld huis van twee verdiepingen kost overigens ongeveer 3 duizend euro inclusief de ketel en de radiatoren.


Bijpassende tips en informatie