Wat is de beste zonwering?

W

Wanneer je op zoek bent naar zonwering voor je woning, dan heb je enorme keuze uit verschillende soorten zonwering. Maar welke zonwering is nu eigenlijk het beste? Dit is niet zomaar even te zeggen, want dit hangt volledig af van je persoonlijke situatie. Welke zonwering kan er geplaatst worden en welke niet? En ook je persoonlijke wensen en smaak spelen een belangrijke rol bij de keuze voor zonwering. Belangrijk is om te weten dat zonwering voor verzekeraars een twijfelgeval is. Omdat zonwering aan het huis vastzit, zou het onder een opstalverzekering kunnen vallen. Maar omdat zonwering ook te verhuizen is, kan het ook onder een inboedelverzekering vallen. Lees daarom goed de polisvoorwaarden door, of je zonwering onder een opstalverzekering of een inboedelverzekering valt. In de meeste gevallen zal zonwering onder een inboedelverzekering gedekt zijn.

Wil je binnenzonwering of buitenzonwering?

De eerste keuze die je moet maken, is of je zonwering voor binnen of voor buiten wilt. Binnenzonwering is er vooral op gericht om je woning te beschermen tegen de hitte. Daarnaast heeft binnenzonwering ook nog een decoratieve functie. Het is een type zonwering dat je ook kunt gebruiken als het niet zonnig is, zoals rolgordijnen, vouwgordijnen of jaloezieën. Binnenzonwering wordt vaak in een bepaalde stijl gekozen die bij het interieur past. Maar wijst het KNMI op een zonnige periode, waarbij je veel buiten kunt zitten, dan is buitenzonwering juist weer heel geschikt.

Welke luifels zijn er allemaal?

Luifels zijn de bekendste zonwering en vallen onder buitenzonwering. Wanneer het terras naast de woning is gelegen, heb je de keuze uit een uitvalscherm en een knikarmscherm. Beide typen schermen hangen opgerold aan de gevel van de woning. Een uitvalscherm zal bij het uitrollen, schuin naar beneden vallen. Hiermee is de woning goed beschermd tegen de zon, maar heb je minder ruimte om te staan of op het terras te zitten. Het onderste gedeelte van het uitvalscherm zal namelijk erg laag hangen. Dit is anders bij een knikarmscherm. Onder het doek is een knikarm bevestigd, die ervoor zorgt dat het scherm niet naar beneden valt, maar bijna horizontaal komt te hangen. Een knikarmscherm is daarom een goede keuze als je optimaal van je terras gebruik wilt maken.

Jaloezieën als zonwering en als raamdecoratie

Jaloezieën zijn een vorm van binnenzonwering en bestaat uit lamellen die door middel van een koord met elkaar verbonden zijn. Met één beweging aan het koord kunnen alle lamellen gesloten of geopend worden. Met jaloezieën is het heel gemakkelijk om zelf de lichtinval te bepalen. Daarnaast kun je jaloezieën ook geheel omhoog hijsen, zodat het raam vrij is. Jaloezieën zijn in verschillende materialen te verkrijgen en je keuze is dus vooral afhankelijk van je persoonlijke smaak en je interieurstijl. Er zijn bijvoorbeeld jaloezieën van hout, pvc, stof en aluminium. Ze zijn ook in allerlei kleuren beschikbaar, zodat er altijd wel jaloezieën zijn die bij jouw interieur passen.


Foto Informatie
Bovenzijde pagina: Dominik Dancs