Verfsoorten Verschillen

V

Verfsoorten Verschillen Toepassing en Voordelen. Wat zijn de verschillen tussen de verschillende soorten verf? Welke voordelen en nadelen heeft de verfsoort? Hoe goed of slecht het type verf voor het milieu en de gezondheid? Welke verfsoort is geschikt voor welke schilderklus?

Verfsoorten Verschillen Toepassing en Voordelen

Verf is verkrijgbaar is een groot aantal verschillende soorten. Op deze pagina geeft de redactie een overzicht van de verfsoorten met informatie over de verschillen, de toepassing en de voordelen en nadelen van de soorten verf. Bovendien kun je ook gegevens vinden van het effect van de verf op het milieu. In de Verfwinkel Colorstore kun je trouwens terecht voor mooie verfaanbiedingen.

Alkydverf

Dit is een verf op die vroeger ook wel werd aangeduid als olieverf. De verf bevat oplosmiddelen op basis van alkydhars en terpetine. Alhoewel alkydverf over het algemeen voor een mooie glanzende laag zorgt, is het niet goed voor het milieu en kan het bij dagelijks gebruik negatieve effecten hebben voor de gezondheid. Professionele schilders mogen om die reden geen gebruik meer maken van alkydverf. Andere nadelen zijn dat de verf vrij veel tijd nodig heeft om op te drogen en een indringende lucht heeft. Voor dit type verf zijn verschillende benamingen gebruik zoals betonverf, jachtlak, metaalverf en olieverf, die elk weer een andere specifieke toepassing hebben.

Acrylverf

Tegenwoordig wordt acrylverf veel toegepast in plaats van alkydverf. Deze verfsoort is gemaakt op basis van water en is veel minder belastend voor het milieu. Een ander voordeel is dat acrylverf veel sneller droogt en wat minder stank geeft bij het schilderen. De keuze aan kleuren waarin je deze verf kunt kopen is inmiddels bijna oneindig. Ondanks het feit dat acrylverf gemaakt is op basis van water, bevat het nog wel een aantal ingrediënten die het milieu belasten. Daarom is het beter om de kwasten niet in de gootsteen te reinigen en het vervuilde water in het riool te laten lopen. Op de website van Milieu Centraal kun je hierover meer informatie vinden.

Grondverf / Primer

Grondverf, ook wel primer genoemd, is de eerste laag verf die je aanbrengt. Deze verflaag zorgt ervoor dat de verf waarmee je aflakt en die uiteindelijk zichtbaar is, beter hecht. Afhankelijk van de soort verf waarmee je aflakt, kies je de bijpassende grondverf.

Hoogglans verf

Hoogglans verf geeft als eindresultaat een glanzend geverfd oppervlak op nadat deze is opgedroogd. Je kunt hoogglans zowel kopen als alkyde en als acrylverf.

Zijdeglans verf

Bij zijdeglans verf geldt dat het geschilderde oppervlak nadat het opgedroogd is een matte glans heeft. Matglas is dan ook de benaming die je hiervoor ook regelmatig tegenkomt. Je kunt zijdeglas verf zowel kopen als alkyde en als acrylverf. Schoolbordverf is een verfsoort met een extreme matheid. Op deze verf kun je zelfs met schoolbordkrijt schrijven en tekenen.


Bijpassende Tips en Advies