Dekbed Soorten

D

Dekbed Soorten Verschillen Voordelen en Nadelen. Welke verschillende soorten dekbedden zijn er? Met welk materiaal kan een dekbed gevuld zijn? Wat zijn de voordelen en nadelen van de dekbedvullingen?

Dekbed Soorten Verschillen Voordelen en Nadelen

Dekbedden zijn er in vele soorten, maten, kwaliteiten en prijzen. Bovendien heb je meestal in de winter meer behoefte aan warmte dan in de zomer. Dat betekent dat je aan winterdekbedden uiteraard andere eisen stelt dan aan zomerdekbedden. Om je een idee te geven van de verschillen, voordelen en nadelen, heeft de redactie op deze pagina een overzicht gemaakt van de dekbed soorten.

Donzen Dekbed

Het grootste voordeel van een donzen dekbed is dat, als de kwaliteit goed, het veel warmte biedt. Bovendien laat een goed dekbed met donsvulling vocht goed door. Door deze kwaliteiten is de prijs bij een goede kwaliteit vrij hoog. Er zijn trouwens ook nog wel een nadeel aan dit soort dekbedden verbonden. Dons is afkomstig van eenden of ganzen die geplukt worden om het te bemachtigen. De wijze waarop dit gebeurt en de huisvesting van de vogels is vaak erbarmelijk. Ook kan niet iedereen goed tegen dons. Sommige mensen kunnen allergisch reageren op het materiaal.

Een donzen dekbed moet 60% dons bevatten. Is dit niet het geval dan mag het niet zo genoemd worden. De kwaliteit van donzen dekbedden is ingedeeld in drie klassen:

  • Klasse I moet ten minste 95% dons en veren bevatten en maximaal 5% andere materialen. Dit is de hoogste kwaliteit die te koop is
  • Klasse II mag tot maximaal 15% andere vulling dan dons en veren bevatten
  • Klasse III is de laagste kwaliteit die ten minste 15% breuk- en andere deeltjes moet bevatten.

Synthetisch dekbed

De vulling van een synthetisch dekbed bestaat meestal uit polyester en soms uit een andere kunststof. Het belangrijkste voordeel van dit type dekbed is dat het relatief goedkoop is. Daarnaast kun je het normaal gesproken gemakkelijk zelf wassen. Afhankelijk van de kwaliteit van het dekbed is het grootste nadeel dat het minder goed vocht opneemt. Ook kan het zijn dat het onvoldoende isoleert en daardoor wat te weinig warmte biedt.

Wollen dekbed

Zoals de naam al aangeeft bestaat de vulling van dit type dekbed grotendeels of helemaal uit wol. Voordelen van wol zijn dat het goed warmte vasthoudt en vocht opneemt. Nadeel is dat wol een vrij zwaar materiaal is, wat je kunt merken aan het relatief hoge gewicht. Bovendien kun je niet alle wollen dekbedden zelf wassen.


Bijpassende Tips en Advies