Het toppunt van oude glorie onder de trappen

H

Trappen zijn al duizenden jaren een groot deel van ons leven. De mensheid vond het niet genoeg om alleen op de grond te bouwen en wilden ook de lucht in. Om deze nieuwe verdiepingen te bereiken moest er een pad naar gemaakt worden. Trappen zijn niet meer weg te denken uit ons leven en hebben door de jaren heen verschillende ontwerpen gezien. Steeds vaker was er minder ruimte om een trap te bouwen. Om dit probleem op te lossen werd de spiltrap bedacht. Een trap waarbij alle treden aan dezelfde spil, een paal in het midden van de trap, vast zit. Veel van de mooiste oude trappen zijn spiltrappen.

De geschiedenis van de spiltrap in Nederland

De spiltrap kwam in de 11e eeuw voor het eerst in grote getale naar Nederland. Dit was omdat steeds meer kloosters en kloosterlingen zich in Nederland vestigden. Hiervoor kwamen spiltrappen nauwelijks voor in Nederland. De trappen werden eerst vaak gebouwd in kloosters, kerken, burchten en kastelen. Het voordeel van een spiltrap in burchten en kastelen wat dat de verdediger een voordeel had ten opzichte van de aanvaller door het beperkte zicht en de smalheid van de trap. In de eeuwen die volgden werd de spiltrap verder ontwikkeld en ontstonden losse spiltrappen en vierkante spiltrappen. Al snel hadden de meeste huizen in Nederland spiltrappen ingebouwd. Dit was het geval tot en met de 18e eeuw, hierna kwam er meer ruimte in woningen en dus ook meer ruimte voor trappen.

Oude spiltrappen renoveren

Een oude spiltrap renoveren kan een lastig proces zijn. Het wordt dan ook niet aangeraden om dit zelf te doen doordat de constructie erg snel in elkaar valt als je niet weet wat je doet. Ook is het bewerken van oud hout of oud steen een vak apart. Het is dus beter om de renovatie over te laten aan een specialist. Het is belangrijk dat deze oude spiltrappen gerenoveerd blijven en de historie intact blijft wat deze trappen met zich meebrengen. Het is echter wel belangrijk om de trappen regelmatig te onderhouden. De oude constructie heeft wat liefde nodig om te overleven.

Nieuwe spiltrappen

Je kunt tegenwoordig naar iedere trappen fabrikant gaan en vragen om een spiltrap te laten bouwen. Het is zelfs mogelijk om spiltrappen te laten bouwen die in de stijl zijn van de oudere spiltrappen waar we zoveel van houden. Het hoofdelement blijft de spil van de trap waaraan de treden vast zitten. In modernere varianten zijn de traptreden bijvoorbeeld open waardoor de trap een erg moderne en stilistische uitstraling krijgt. Voor kleinere ruimtes zijn spiltrappen nog steeds perfect te gebruiken. Zo wordt deze trap nog steeds in allerlei soorten gebouwen nieuw gebouwd.


Bijpassende informatie en advies