Soorten boormachines

S

Welke soorten boormachines zijn er? Wat zijn de verschillen tussen de verschillende machines? Voor welke toepassing kun je elke boormachine het beste gebruiken en waarvoor is deze ongeschikt? Wat zijn de voordelen en nadelen van elk type boor?

Welke verschillende soorten boormachines zijn er?

Net als bij veel ander gereedschap kun je de boormachine in veel verschillende uitvoeringen vinden. Bovendien is er nogal veel verschil tussen machines die in de industriële omgeving en door vakmensen worden gebruikt en de apparaten die gericht zijn op de doe-het-zelver. Op deze pagina gaan we in op de verschillende types en toepassingen waarbij we ons wel in het bijzonder richten op de boormachine waarvan je zou kunnen verwachten dat deze in de thuissituatie gebruikt zou kunnen worden en die het meeste voorkomen.

Accuboormachine

Het belangrijkste kenmerk van de accuboor is dat deze draadloos is. Er zit dus geen snoer aan die je in de bewegingsvrijheid beperkt. Zoals de naam al aangeeft krijgt de boor stroom middels een accu die wel met regelmaat opgeladen moet worden. Het is dan ook handig om een tweede accu te hebben die je kunt opladen terwijl je aan het werk bent. Dit type boor heeft een beperkt vermogen en is dus ongeschikt voor echt zwaar werkt. Voordeel is wel dat de accuboor multifunctioneel inzetbaar is en geschikt is voor eenvoudige klussen. Er zijn trouwens wel kwalitatief betere machines die meer vermogen hebben.

Klopboormachine

Dit is een type boor die ook geschikt is voor het wat zwaardere werk. Het klopmechanisme die de boormachine levert is ideaal voor het boren van gaten in allerlei soorten materialen. Ten onrecht wordt trouwens gedacht dat dit ook mogelijk is in hard beton. Maar helaas leveren de meeste klopboormachines te weinig vermogen om dit voor elkaar te krijgen. Voor dit soort werkzaamheden is de zogenaamde boorhamer die nog meer vermogen levert bedoeld.

Kolomboor

Deze boor is meer bedoeld voor de ervaren doe-het-zelver. Het is een vrij zware boor die op een eigen onderstel op bijvoorbeeld een werkbank is gemonteerd. Met deze machine kun je op zeer nauwkeurige wijze gaten boren met op minimeter nauwkeurige precisie. Tegenwoordig zijn er kantelbare uitvoeringen die nog meer mogelijkheden bieden.


Bijpassende informatie en advies

Afbeelding bovenzijde: James Kovin (Unsplash)