Drone soorten voor thuis en hobby

D

Welke drone soorten voor thuis en hobby mag je gebruiken? Wat zijn de verschillen tussen de drones? Waarvoor zijn de hobbydrones geschikt en waarvoor niet? Hoe mag je drones gebruiken volgens de wet in Nederland en wat is er verboden?

Drone soorten voor thuis en hobby

Het vliegen met een hobbydrone is in het afgelopen decennium enorm toegenomen. Niet vreemd als je ziet hoe snel de technologische ontwikkeling is gegaan. De bediening van de apparaten is steeds beter en vee; nauwkeuriger geworden. Bovendien is de kwaliteit van de camera’s die er op gemonteerd zijn inmiddels van een verrassend goed en zeer goed kwaliteit. Uiteraard is dit laatste wel afhankelijk van het model van de drone en de kwaliteit van de camera die er op gemonteerd is. Een drone kopen op zich is niet moeilijk. Maar het vinden van de machine die voldoet aan jouw wensen en eisen kan nog wel lastig zijn.

  • Speelgoeddrone. Dit is het eenvoudigste en goedkoopste type. Uiteraard zijn de mogelijkheden hiervan relatief beperkt alhoewel ook hier de ontwikkelingen snel zijn gegaan en er een grote verschillen tussen in prijs en kwaliteit zijn.
  • Cameradrone. Zoals de naam al aangeeft is dit type speciaal ontwikkeld om meer te kunnen filmen. Het aanbod is inmiddels groot en het de grens tussen hobby en professioneel is aan het vervagen. Wees je er trouwens van bewust dat er inmiddels behoorlijk wat wettelijke beperkingen zijn en je niet overal meer zomaar mag filmen.
  • Racedrone. Dit type wordt ook wel FPV-drone (Frist Person View) genoemd. Met deze apparaten kun je racen en worden zelfs wedstrijden gevlogen. Ook voor deze machines geldt dat er wettelijke grenzen aan gesteld zijn en je er niet overal mee mag vliegen.

Je mag trouwens lang niet overal meer zomaar vliegen met een drone. Sterker nog als je dit doet op een plek en op een wijze waarop dit niet is toegestaan dan kun je strafbaar zijn. Het is goed om je te verdiepen in waar je mag vliegen en hoe je dit kunt doen om boetes en een strafblad te voorkomen.

Waar kun je een drone kopen?

Uiteraard zijn er fysieke winkels waar je terecht kunt voor goed advies en waar je de verschillende modellen letterlijk kunt aanraken. Echter het meeste aanbod is online te vinden in een groot aantal webshops waaronder gespecialiseerde. De kans om bedonderd te worden via het internet is wel aanwezig. Daarom is het goed om voordat je een bestelling doet goed te controleren of de shop betrouwbaar is. Er is een aantal zaken dat je vrij gemakkelijk zelf kunt doen.

  • Controleer of de webshop in Nederland gevestigd is. Bij shops in het buitenland en zeker als niet duidelijk is waar het bedrijf vandaan komt, is de kans om bedonderd te worden veel groter.
  • Zoek de de contactgegevens en kijk of deze ook echt kloppen. Een webshop zonder contactgegevens, is altijd een risico. En staan ze er wel op, check of het adres echt klopt. Dat kan bijvoorbeeld bij de Kamer van Koophandel. Het mooiste is als er een telefoonnummer vermeld is, dan kun je ter controle gewoon even bellen.
  • Wees alert op het taalgebruik. Onbetrouwbare webshop vertalen van teksten naar het Nederlands via bijvoorbeeld Google translate. Vaak kun je dit herkennen aan het wat kromme taalgebruik omdat de vertaalprogramma’s, alhoewel ze beter zijn geworden, toch nog krommer vertalingen maken.
  • Check of fe prijzen niet te laag zijn. Staan er erg laag geprijsde aanbiedingen op de website en zijn deze eigenlijk te mooi om waar te zijn dan is dit meestal ook het geval. Zeker als er ook aan andere zaken zoals hierboven vermeld zijn ook wat mankeert.

Bijpassende informatie en tips

Foto bovenzijde: Sorasak (Unsplash)