Deze verzekeringen zijn verplicht als je een huis koopt

D

Wil je binnenkort een huis kopen? Dan zijn er een heleboel dingen waar je aan moet denken! Zo ook verzekeringen. In dit artikel bespreken we welke verzekeringen je verplicht moet afsluiten bij het kopen van een huis.

Opstalverzekering

Een andere naam voor de opstalverzekering is een woonhuisverzekering. Deze verzekering biedt dekking wanneer er schade ontstaat aan je huis, of iets wat aan je huis vastzit. Denk daarbij aan een regenpijp, het dak, of een schuur. Deze schade moet uiteraard wel ontstaan door iets waar je zelf niets aan hebt kunnen doen.

Een opstalverzekering is meestal verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Koop je een appartement, dan wordt dit meestal geregeld door de vereniging van eigenaren (VVE).

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering lijkt op een opstalverzekering, maar deze twee verzekeringen zijn wel degelijk verschillend. Een inboedelverzekering biedt dekking aan schade aan spullen ín je huis. Deze spullen worden ook wel je inboedel genoemd. Als er schade ontstaat aan je inboedel door bijvoorbeeld brand, diefstal, water, of een storm, dan krijg je een bedrag uitgekeerd van de verzekeringsmaatschappij. Dit kun je dan gebruiken om een nieuwe inboedel aan te schaffen.

Een inboedelverzekering is niet verplicht als je een huis koopt. Hypotheekverstrekkers eisen niet van je dat je deze verzekering afsluit als voorwaarde om een hypotheek af te kunnen sluiten. Wel is deze verzekering over het algemeen sterk aan te raden, zeker als je een waardevolle inboedel bezit.

Woonverzekering

Een woonverzekering is eigenlijk een pakket van verzekeringen, bestaande uit een opstalverzekering, een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Zo is veel schade door anderen aan jouw eigendommen gedekt, alsmede schade die jij aan eigendommen van anderen aanricht.

Een woonverzekering is ook niet verplicht om af te sluiten als je een huis koopt. Wel is ook deze verzekering sterk aan te raden. Het is vaak voordeliger om een woonverzekering af te sluiten, dan om apart een opstalverzekering, inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering dekt het financiële risico van je nabestaanden af in het geval dat je komt te overlijden. Dit is natuurlijk geen gezellig onderwerp, maar het is wel iets belangrijks om over na te denken. Als jij namelijk een hypotheek afsluit en overlijdt, dan worden je nabestaanden opgezadeld met de lasten van die hypotheek.

Een overlijdensrisicoverzekering is niet altijd verplicht voor het afsluiten van een hypotheek. Sluit je een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan ben je niet verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Echter, sluit je een hypotheek af zonder Nationale Hypotheek Garantie, dan kan het zijn dat de geldverstrekker van je eist dat je deze verzekering afsluit. Zo weet de geldverstrekker zeker dat de aflossingen en rente betaalt blijft worden, ook als je komt te overlijden.


Bijpassende informatie en tips