Wat is een jacuzzi?

W

Wat is een jacuzzi of bubbelbad? Waaraan kun je een jacuzzi of bubbelbad herkennen en welke functionaliteiten moet dit type bad minimaal hebben? Wat zijn de verschillen tussen de verschillende soorten baden voor in de buitenlucht?

Wat is een jacuzzi?

Jacuzzi, bubbelbad, whirlpool, hot tub, spa er worden heel wat namen gebruikt voor wat in de kern het zelfde soort bad is. Sommige van dit soort baden verschillen wel enigszins van elkaar maar hebben wel de overeenkomst dat het een bad is dat bellen produceert en waarin je in de meeste gevallen kunt plaatsnemen met twee of meer personen. Er zijn trouwens ook baden waar maar één persoon tegelijkertijd kan plaatsenemen. Een ander belangrijk kenmerk is dat dit soort baden zich meestal niet in de badkamer bevinden, alhoewel een bad soms wel bubbels kan produceren, maar meestal in de tuin of op het terras.

De jacuzzi bijvoorbeeld is van oorsprong merknaam van de gelijknamige Amerikaanse fabrikant die is uitgegroeid tot een soort bad van kwalitatief hoogwaardige spa’s en bubbelbaden, goed te vergelijken met de van oorsprong merknaam Luxaflex die algemeen zijn ingeburgerd als naam voor lamellen. Op Jacuzzi bij Javedi.nl kun je mooie voorbeelden en aanbiedingen vinden van dit soort bubbelbaden is allerlei soorten, maten en uitvoeringen.

Verschillende soorten bubbelbaden en spa’s

In de loop van de afgelopen decennia, mede als gevolg van de opkomst van wellness in huis en ook door de populariteit van het bezoek aan de sauna en wellnessresorts buitenshuis hebben steeds meer mensen een bubbelbad of spa in eigen huis laten plaatsen. Vaak zelfs in de tuin om zelf of met het bezoek een aantal uren aangenaam te verpozen. Er zijn heel wat verschillende namen voor in omloop die vaak elkaar overlappen in mogelijkheden en toepassingen. Zo verwijst bijvoorbeeld de term bubbelbad naar de mogelijkheid om luchtbellen te produceren in het bad. Dit is dus een vrij algemene term. Zoals eerder aangegeven verwijst Jacuzzi naar een Amerikaanse producent van bubbelbaden.

“Goed om te weten is dat met de Engelse term bubble bath geen bubbelbad zoals wij dat bedoelen wordt aangeduid maar een een bad met een schuimkraag. Je kunt je voorstellen dat dit wel eens tot verwarring kan leiden.”

De hottub komt van oorsprong vermoedelijk uit Scandinavië of mogelijk Noord-Amerika. In de meest primitieve vorm is dit een grote ronde badkuip voor meerdere personen in de buitenlucht waarvoor het water met een houtgestookte kachel wordt warmgemaakt. Natuurlijk kun je een hottub nog in de primitieve uitvoering maken of kopen maar ook dit type bad een ontwikkeling doorgemaakt.

Een van de grootste uitvoeringen is de zogenaamde zwemspa. Dit is eigenlijk een klein zwembad waarin functionaliteiten van een bubbelbad zijn ingebouwd.


Bijpassende informatie en advies

Foto bovenzijde: Manuel Torres Garcia (Unsplash)