Wat zijn de voordelen en nadelen van een PVC vloer?

W

Wat zijn de voordelen en nadelen van een PVC vloer? Om welke redenen zou je kiezen voor vloerbedekking gemaakt van PVC? Waar moet je aan denken als je voor een PVC vloer kiest? In welke situatie is een PVC vloer niet aan te bevelen?

Wat wordt er bedoeld met een PVC vloer?

Dit soort vloerbedekking is gemaakt van verschillende lagen polyvinylchloride (PVC), een soort kunststof die, mits goed toegepast, uiterst sterk is. Bovendien is het slijtvast en daarmee zeer geschikt om te gebruiken als basis voor vloerbedekking. In de afgelopen decennia is de ontwikkeling van polyvinylchloride snel gegaan en is er daardoor een grote variëteit op de markt gekomen van allerlei verschillende soorten en patronen PVC vloeren. Ter daarbij op dat PVC een uiterst geschikt materiaal is om een groot aantal look-a-like vloeren te maken en je begrijp de opkomst van dit type vloerbedekking. Een PVC vloer kopen is inmiddels ook geen enkel probleem meer. Er is een groot aantal verschillende merken die zowel in showrooms als online kunt kopen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een PVC vloer

Gezien de enorm toegenomen populariteit van dit type vloerbedekking kun je voorstellen dat er meer voordelen dan nadelen zijn. Toch is het goed om zowel naar de voordelen als de nadelen te kijken omdat dit soort vloerbedekking niet in elke situatie optimaal is.

Voordelen

  • Mits goed onderhouden heeft een PVC vloer lange levensduur.
  • PVC vloeren zijn in een groot aantal verschillende uitvoeringen, patronen en kleuren verkrijgbaar. Bovendien zijn er er heel wat verschillende soorten die bijvoorbeeld lijken op hout, natuursteen en parket en die, mits van goede kwaliteit, steeds moeilijker van echt zijn te onderscheiden.
  • Vloerverwarming is uitstekend de combineren met een vloer van PVC.
  • PVC vloeren hebben in combinatie met een passende ondervloer een geluiddempend effect wat ze in de meeste gevallen ook geschikt maakt voor appartementen waar demping een minimaal 10 decibel is geëist door de verhuurder of VvE.
  • Als er onverhoopt een beschadiging ontstaat is dit deel van de vloer vrij eenvoudig te vervangen.

Nadelen

  • In vergelijking met laminaat is de prijs van een PVC vloer hoger. Daar staat dan wel tegenover dat de vloer, normaal gesproken slijtvaster is en een stuk langer meegaat.
  • Zonder een zeer egale en strakke ondervloer kan dit type vloerbedekking niet goed gelegd worden.
  • Zorg ervoor dat de PVC vloer gelijmd wordt met watervaste lijm zodat deze ook echt waterbestendig is.

Bijpassende informatie en advies