Zo helpt een hypotheekadviseur met het oversluiten naar een andere bank

Z

Veel mensen hebben de laatste tijd hun hypotheek overgesloten naar een andere bank. De lage hypotheekrente was hier de voornaamste oorzaak van. Wie zijn hypotheek oversloot, profiteerde namelijk van de rentestand van dat moment. Omdat de rente lange tijd behoorlijk laag stond, was een hypotheek oversluiten naar een andere bank financieel interessant. Ondanks dat de rente op dit moment weer in de lift zit, kan oversluiten nog steeds interessant zijn. Weet je niet hoe je jouw hypotheek oversluit? Dan biedt een hypotheekadviseur uitkomst. In deze tekst vertellen wij je hoe een hypotheekadviseur je helpt met het oversluiten naar een andere bank.

Hypotheek wordt onder de loep genomen en vergeleken met de huidige situatie

Doe je een beroep op een hypotheekverstrekker om te bepalen of oversluiten interessant is? Dan zal hij je allereerst vragen om de gegevens van jouw huidige hypotheek aan te leveren. Deze gebruikt hij vervolgens om een vergelijking te maken met de huidige situatie. Een hypotheekadviseur kijkt onder meer naar het verschil in rente. Als dit verschil groot is, is de kans groot dat oversluiten de moeite waard is. Een hypotheekadviseur richt zich overigens niet alleen tot de rente, maar kijkt bijvoorbeeld ook naar de looptijd en de voorwaarden van de huidige lening.

Veel mensen denken dat een hypotheekadviseur alleen naar de rente kijkt. Geldt dit ook voor jou? Dan vind je het misschien zonde om hier geld aan uit te geven. Als de rente nu (een stuk) lager ligt dan de rente die jij over je hypotheek betaalt, denk je misschien dat oversluiten interessant is. Dit is weliswaar een logische gedachtegang, maar toch is oversluiten niet altijd interessant bij een lagere rentestand. Een hypotheek oversluiten kost namelijk ook geld. Vandaar dat het zeker de moeite waard is om bijvoorbeeld een hypotheekadviseur in Haarlem in te schakelen als je overweegt om jouw hypotheek over te sluiten naar een andere bank.

Hypotheekadviseur berekent of oversluiten interessant is

Hierboven haalden we al kort aan dat er kosten verbonden kunnen zijn aan het oversluiten van een hypotheek. Naast kosten voor hypotheekadvies krijg je ook te maken met notaris- en taxatiekosten. Hier blijft het niet bij, want een hypotheekverstrekker kan je ook een oversluitboete opleggen. Dit gebeurt vaak als je de lening aflost als de rentevaste periode nog niet is verstreken. Het geld dat de hypotheekverstrekker hierdoor misloopt, innen zij op deze manier alsnog. Ondanks dat je vaak een oversluitboete moet betalen, kan oversluiten nog steeds interessant zijn. De boete kan namelijk een stuk goedkoper zijn dan het geld dat je bespaart door jouw hypotheek over te sluiten.

Je kunt oversluiten volledig aan hem overlaten

Heeft een hypotheekadviseur berekend dat het financieel interessant is om een hypotheek over te sluiten? Dan wil je hier waarschijnlijk niet langer mee wachten. Logisch, want de rente kan ieder moment verder stijgen. Als je zelf niet weet hoe je jouw hypotheek oversluit naar een andere bank, kun je dit aan de hypotheekadviseur overlaten. Hij sluit een nieuwe lening voor je af en gebruikt dit geld om de huidige hypotheek af te lossen. Een hypotheek oversluiten kost je zodoende amper tijd en moeite.


Bijpassende informatie en advies