Ga je op kamers wonen? Vergeet niet een inboedelverzekering af te sluiten

G

Start je binnenkort met een studie in een stad? Dan kun je dag in dag uit op en neer reizen met het openbaar vervoer. Als de afstand groot is, breekt dit je mogelijk al snel op. Overweeg daarom een studentenkamer te huren. Je woont in dat geval dicht bij school, waardoor de reisafstand beperkt wordt tot een paar minuten. Als je een studentenkamer gevonden hebt, ben je ongetwijfeld in jouw nopjes. In alle euforie kun je vergeten een inboedelverzekering af te sluiten. Helaas ziet menig student deze verzekering als overbodig. Toch heb je er wel degelijk baat bij. Om jou te overtuigen, vertellen wij je hier waarom je een inboedelverzekering af moet sluiten.

Inboedelverzekering is niet verplicht

Net als een opstalverzekering rekenen we een inboedelverzekering tot de woonverzekeringen. Ken je deze term niet? Dan stel jij jezelf ongetwijfeld de vraag: ‘Wat is een woonverzekering?’. In principe is dit niets anders dan de verzamelnaam voor verzekeringen die belangrijk zijn om af te sluiten voor een huis. Dit geldt niet alleen voor een koopwoning, maar ook voor een huurhuis. Als je een huis of kamer huurt, krijg je alleen te maken met de inboedelverzekering. De woonhuisverzekering is dan immers voor rekening van de verhuurder. In tegenstelling tot een inboedelverzekering is een opstalverzekering wel verplicht. Ga je op kamers wonen? Dan ben je dus niet verplicht om jouw inboedel te verzekeren.

Wat dekt een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering mag dan niet verplicht zijn, toch sluiten veel studenten deze verzekering wel af. Waarom? Omdat je jouw inboedel hiermee verzekert voor onverwachte gebeurtenissen, zoals brand, storm of water. Als er door zo’n gebeurtenis schade aan jouw inboedel ontstaat, klop je aan bij de verzekeraar. Deze partij keert jou vervolgens geld uit om de schade te vergoeden. Op deze manier voorkom je dat je alles uit eigen zak moet betalen. Als student is dit bijzonder prettig. Een groot deel van de studenten zit namelijk krap bij kas. Daarbij komt dat je jouw geld ongetwijfeld wel beter kunt gebruiken dan voor het vervangen van jouw inboedel. Kortom: reden genoeg om een inboedelverzekering af te sluiten.

Verschillende soorten inboedelverzekeringen

Voordat je een inboedelverzekering afsluit, moet je weten dat er verschillende mogelijkheden zijn. Bij Interpolis kun je bijvoorbeeld kiezen voor Inboedel Uitgebreid en Inboedel All-Risk. Met Inboedel Uitgebreid wordt schade door brand, inbraak en diefstal gedekt, evenals schade aan veranderingen van jouw huurhuis. De diefstal van onder meer laptops en tablets is standaard tot 35.000 verzekerd, diefstal van sieraden en horloge tot 15.000 euro. De inboedelverzekering All-Risk biedt eveneens uitkomst in de situaties die we hierboven noemden. Toch is de dekking van deze verzekering net wat uitgebreider dan Inboedel Uitgebreid. Zo wordt ook schade door eigen schuld gedekt. Stoot je jouw televisie om en gaat deze hierdoor kapot? Dan keert een verzekeraar toch geld uit. Dit geldt ook voor schade aan geleende spullen van iemand anders.

Goedkope inboedelverzekering voor studenten

De voornaamste reden dat studenten geen inboedelverzekering afsluiten, is omdat zij hier premie voor betalen. Veel studenten vinden dit zonde van hun geld. Sommige studenten kunnen het geld zelfs helemaal niet missen. Gelukkig bieden veel verzekeraars jou de helpende hand. Zo kun je bij Interpolis bijvoorbeeld voor een inboedelverzekering student kiezen. Studenten tot 25 jaar die hun inboedel hier verzekeren, krijgen 20 procent korting op de inboedelverzekering van Interpolis. Je verzekert zo jouw inboedel zonder dat je hier onnodig veel voor betaalt. Wacht daarom niet langer, maar sluit deze inboedelverzekering af voordat je intrek neemt in jouw kamer.


Bijpassende tips en advies