De voordelen van een wandvullende boekenkast

D

Een wand die compleet gevuld is en toch rustig oogt. Efficiënte opslag en een smaakvolle tentoonstelling van je verzameling. Een blikvanger in de woonkamer. Natuurlijke uitstraling. Een persoonlijke toets en meer smoel aan je interieur. En geloof het of niet: extra isolatie! De wandvullende boekenkast kent diverse voordelen. We zetten ze hieronder uiteen.

Isolatie

Het zal niet heel veel schelen, maar in het kader van ‘alle kleine beetjes helpen’: een boekenkast, zeker als deze de gehele wand vult en helemaal vol staat met boeken, zorgt voor extra isolatie. Het zal niet de eerste plek zijn op de wereld waar papier en karton de warmte binnenhouden. Was je toch al je huis aan het verduurzamen en bij energie vergelijken een beetje op groen aan het letten? De boekenkast doet in ieder geval geen afbreuk aan je goede bedoelingen – integendeel zelfs.

Natuurlijk en duurzaam

Dat duurzaamheidsaspect brengt ons bij het materiaal van je op maat gemaakte wandkast. Hout heeft een natuurlijke, warme uitstraling en is bovendien een van de meest duurzame bouwmaterialen die er bestaan. Komt dat even mooi uit in een tijd waarin de interieurstilisten en -bloggers over elkaar heen vallen om te roepen dat je meer natuur in huis moet halen. Over dat laatste gesproken: controleer de kwaliteit van de muur erachter. Als deze poreus is heeft het isolerende effect van de boeken weinig impact en wordt je kostbare verzameling verpest. Wellicht moet de wand eerst behandeld worden voordat je de kast ervoor plaatst.

Trots op je verzameling

Allemaal leuk en aardig, maar je boeken vormen in de eerste plaats een verzameling waar je trots op bent en die je wilt tentoonstellen. Dat zo’n wandvullende boekenkast dan ideaal is, behoeft geen nadere uitleg. Dat je je interieur er een persoonlijk stempel mee geeft ook niet. Wel het rustgevende aspect voor het oog: een gehele wand met boeken heeft een vrijwel net zo rustige uitstraling als een lege wand. Of in ieder geval een rustiger uitstraling dan een boekenkast die slechts een deel van de wand beslaat. Om eventuele obstakels – moeilijke hoeken, een raam of deur – bouw je gewoon heen.

Niet ouderwets

Wellicht is het de oplossing voor die ene wand waarmee je je geen raad weet, of de boeken die je maar blijft aanslepen en niet weg wilt doen. Je vormt geen uitzondering, want de boekenverkoop is enorm aangetrokken. Print is springlevend, ondanks voorspellingen dat het zou verdwijnen. Denk dus niet dat je met een boekenkast een ouderwets item in je huiskamer neerzet. Het wordt een blikvanger waar je visite bij binnenkomst direct naartoe loopt. Laten we eerlijk zijn, je mag best een beetje over jezelf vertellen met je interieur.


Bijpassende tips en informatie