Dit is wat je moet weten over de verschillende soorten sloten

D

Je wil natuurlijk dat je huis of ruimte ten alle tijden goed is beveiligd. Veel mensen denken dan aan een cilinderslot. Dit slot werkt met een cilinder. Deze werkt alleen mee wanneer de juiste sleutel wordt gebruikt. Er zijn verschillende soorten cilindersloten te verkrijgen dus het kan lastig zijn om te kiezen. Hieronder zetten wij verschillende soorten cilindersloten op een rijtje, zodat jij de juiste keuze maakt bij het kiezen van de jouwe!

Het insteekslot

Het insteekslot is misschien wel het meest bekende cilinderslot. Deze sloten vind je in Nederland meestal in buitendeuren van woonhuizen. Insteeksloten zijn in verschillende maten beschikbaar. Elk insteekslot bevat een veiligheidsbeslag en een sluitkom of sluitplaat. De doornmaat is de afstand tussen het gat van deurkruk en de voorplaat van het slot. Deze is bij een insteekslot meestal 50 of 60 millimeter.

Het oplegslot

Een oplegslot is vindbaar op een deur en dus niet erin. De cilinder van het slot zit wel in de deur. Verder zijn deze sloten ook te vinden in meubels en schuur- en kastdeuren. Bij veel karakteristieke of oudere woningen is er nog een oplegslot zichtbaar op de voordeur. Oplegsloten zijn minder veilig, omdat er een kans bestaat op buitensluiting. Deze sloten zijn wel makkelijker te vervangen, omdat je de schroeven makkelijk kunt verwijderen. De sloten zijn dus ook makkelijk open te breken. Denk dus gaat na voor welk doeleinde je dit type slot gebruikt.

De meerpuntssluiting

Een meerpuntssluiting is het lastigste te verwijderen, omdat deze vaak over de gehele lengte van de deur en kozijn is gemonteerd. Tegelijk is dit slot moeilijk te forceren. Soms heeft de meerpuntssluiting zelfs vijf punten die met het kozijn in verbinding staan. Wil je voor veiligheid gaan? Dan is dit slot geschikt voor jou. Wel is het monteren van dit slot tijdrovend en duur.

Welk slot kies je?

Hopelijk weet je nu welk slot geschikt is voor jouw huis, ruimte of meubel. Het kiezen van het juiste slot gaat gepaard met jouw voorkeuren of wensen. Het normale insteekslot is het de juiste keuze wanneer je veiligheid wilt, maar niet al te veel geld wilt besteden. Deze sloten vind je bij Deur-cilindersloten.nl. Wanneer je weinig geld of tijd kwijt wilt zijn aan de montage van het slot, kun je kiezen voor het oplegslot. Staat veiligheid bij jou op de eerste plek? Kies dan voor een meerpuntssluiting.


Bijpassende informatie en advies