Buffetkast en vitrinekast verschillen

B

Buffetkast en vitrinekast verschillen en voorbeelden. Wat zijn de verschillen tussen een buffetkast en een vitrinekast? Waarvoor werden buffetkasten en vitrinekasten oorspronkelijk gebruikt? Wat is de functie van buffetkasten en vritrinekasten tegenwoordig?

Buffetkast en vitrinekast verschillen en voorbeelden

De verschillen tussen de moderne buffetkasten en vitrinekasten zijn tegenwoordig vaak niet zo groot meer maar in het verleden was het onderscheid tussen dit soort kasten zowel in uiterlijk als in functie veel groter. Op deze pagina wordt ingegaan op de geschiedenis van deze kasten.

Wat is een buffetkast?

Een buffetkast is een vrij grote kast die als wandkast geplaatst wordt. Dit soort kasten waren en zijn gebruikt voor het opbergen en het tonen van servies, zilverwerk, bestek, glaswerk en tafellinnen. Moderne Buffetkast WellingtonVan oudsher is het een soort van pronkkast waarmee de welvaart van een gezin werd getoond. Des te waardevoller de inhoud van de buffetkast, des te rijker en des te hoger de status van de de familie. Daarom had de kast een prominente plaats in de eetkamer. In Vlaanderen spreekt men trouwens ook wel van ook wel van een troonkast. Dit verwijst naar het vitrinegedeelte dat ’troont’ op het onderste gedeelte van de kast. De klassieke buffetkast bestaat uit drie delen. Twee hiervan zijn kastdelen. In het onderste gedeelte bevindt zich een aantal planken die door deurtjes afgesloten worden. Deze deurtjes zijn meestal niet doorzichtig. In dit gedeelte werden de zaken opgeborgen die niet zichtbaar hoefden te zijn. Aan de bovenzijde van dit kastdeel bevinden zich soms lades. Maar dit is niet altijd het geval. Het bovenste deel van de kast bestaat uit het pronkgedeelte. Dit deel heeft tegenwoordig meestal transparante glazen deuren waarachter het waardevolle servies getoond wordt. Echt oud buffetskasten kunnen trouwens ook dichter deuren hebben die helemaal opgeklapt kunnen worden. In deze opengeklapte deuren is dan plaats voor de mooiste borden. Dit deel van de kast is trouwens ondieper dan het onderste deel. Hierin bevinden zich planken.

Wat is een vitrinekast?

Een vitrine of vitrinekast is van oorsprong en trouwens ook tegenwoordig nog steeds uitstalkast waarin bijzondere objecten, koopwaar en mooie artikelen getoond worden. Dit soort kasten zijn er zowel als vrijstaande kast, wandkast en bovendien ook als tafelmodel. VitrinekastDe kast heeft ten minste aan drie zijden glas. Vaak zijn ook de planken in de vitrine van glas gemaakt zodat optimale doorkijk mogelijk is. Bij de vrijstaande kast zijn dit zelfs vier zijden.  Het tafelmodel is bijzonder doordat het aan de bovenzijde een glasplaat heeft en soms ook aan de zijkant. Oorspronkelijk was de vitrinekast vooral in gebruik bij musea, winkels en rijke verzamelaars. In de loop van de vorige eeuw toen de bevolking steeds welvarender werd en er bovendien steeds meer particulieren verzamelaars werden, deed de vitrinekast ook zijn intrede in het modale huishouden. De hedendaagse moderne vitrinekast is trouwens vaak niet helemaal meer van glas gemaakt daardoor zijn de verschillen tussen de moderne buffetkast en vitrinekast steeds kleiner. Online kun je natuurlijk ook aanbiedingen en voorbeelden van vitrinekasten vinden.

Bijpassende informatie en advies