Zorg voor een woonverzekering met de juiste dekking

Z

Hartstikke leuk, het inrichten van de verschillende ruimtes in huis. Hoe heb je de zaken echter geregeld, op het moment dat er brand uitbreekt of ingebroken wordt? Een verzekering voor een huis is onmisbaar, vaak zelfs verplicht als je een hypotheek hebt afgesloten om de woning aan te kunnen kopen. De woonverzekering die je destijds afsloot, is mogelijk veel duurder dan het actuele aanbod aan verzekering bij verschillende verzekeringsmaatschappijen. Het loont zodoende regelmatig een check uit te voeren, door het huidige aanbod naast je lopende woonverzekering te leggen. Welke verzekering wordt aangeboden tegen de laagste premie? Bij welke verzekeraar profiteer je van de meest uitgebreide basisdekking? In dit artikel helpen we je op weg! 

Woonverzekering bestaat uit verschillende onderdelen

Voor een woonverzekering geldt dat deze uit verschillende onderdelen bestaat. Zo wordt onderscheid gemaakt tussen een opstal- en inboedelverzekering. Naast deze twee verzekeringen, maakt vaak ook een aansprakelijkheidsverzekering onderdeel uit van de woonverzekering. Van deze verzekering is de opstalverzekering vaak verplicht; de bank wil niet het risico lopen, dat de hypotheek niet kan worden afgelost na een brand in huis. Een brand zou ertoe leiden dat de bank geen onderpand meer heeft voor de hypotheek. Beide andere verzekeringen zijn niet verplicht, maar het afsluiten ervan wordt wel sterk aangeraden.

Verschil inboedel- en opstalverzekering

Regelmatig bestaat er onduidelijkheid over de verschillen tussen een inboedel- en opstalverzekering. In de basis geldt dat een inboedelverzekering alle losse bezittingen binnen en rondom je woning dekt. Denk hierbij aan je meubilair, je elektrische apparaten en bijvoorbeeld je gereedschap. Met een opstalverzekering zorg je dat de woning zelf, alle vaste componenten, gedekt zijn bij brand, inbraak en bijvoorbeeld stormschade. Vaak geldt dat niet alleen je woning zelf gedekt wordt, maar ook de schuur in je tuin of de aangrenzende garage.

Dekking van een woonverzekering bij een verhuizing

Mocht je binnenkort naar een nieuwe woning verhuizen, dan is het belangrijk uit te zoeken of je bezittingen in beide woningen gedekt worden door de woonverzekering. Dit hoeft niet standaard het geval te zijn en kan grote risico’s met zich meebrengen. Denk aan de situatie, waarin de woonverzekering uitsluitend voor je huidige woning geldt. Mocht er worden ingebroken in je nieuwe woning, dan is de daaruit voortkomende schade niet gedekt. Het zorgt voor een grote kostenpost; iets waar je zeker rond een verhuizing niet op zit te wachten. Nog vervelender wordt het, wanneer er brand uitbreekt in je nieuwe huis.  

Bijpassende informatie en advies