Zelf Behangen Tips Advies en Uitleg

Z

Zelf behangen tips advies en uitleg. Hoe kun je zelf behangen? Waar moet je aan denken als je aan de slag gaat met behang aanbrengen? Welke zaken moet je vooral niet doen tijdens het behangen? Advies en tips over hoe je zelf het beste kunt behangen.

Zelf Behangen Tips Advies en Uitleg

Zelf behangen hoef geen te moeilijke klus te zijn. Afhankelijk van de staat van de muur waar het behang op aangebracht moet worden en de behangsoort waarvoor je kiest is het een klus die je prima zelf kunt doen. Hieronder is een overzicht gemaakt van de stappen die je zet om te komen tot een succesvolle behangklus.

 1. Waar moet je aan denken bij het kiezen van behang?
  Bekijk de ruimte die u wilt behangen van te voren goed en bepaal wat u wilt bereiken. Kleuren en patronen kunnen een ruimte namelijk optisch groter of kleiner laten lijken. Donkere kleuren maken een kamer kleiner en dus knusser. Lichtere kleuren maken een kamer juist groter en rustgevend.
 2. Hoe bereken je de hoeveelheid behangrollen die je nodig hebt?
  Bereken de hoogte van de kamer, deel de kameromtrek door de breedte van de behangrol, deel het totaal aantal banen door het aantal banen dat uit 1 rol past.
 3. Welk behanggereedschap en benodigdheden zijn onmisbaar?
 4. Op welke wijze kun je het beste oud behang verwijderen?
  Behang splijten of strippen, afweken van behang met water, losstomen van behang met een stoommachine.
 5. Hoe egaliseer je de muur en maak je de muur behangklaar?
  Allereerst begin je met het vullen van gaatjes, scheurtjes. Daarna vul je de gaatje met vulmiddel. Voor grotere beschadigingen is het aan te bevelen om meerdere lagen aanbrengen. Oneffenheden moeten verwijderd en vlakgemaakt worden. Laat vervolgens het vulmiddel goed drogen voordat je met verdere werkzaamheden aan de slag gaat
 6. Hoe kun je de banen op maat maken en het beste afsnijden?
  Voordat je begint te snijden of knippen controleert je de symbolen op de verpakking van de behangrol. Deze geven aan hoe het eventuele patroon in elkaar zit en op welke manier de banen straks opgeplakt moeten worden.
 7. Op welke wijze kun je behangrollen insmeren?
  Er is verschil in het gewicht van behangsoorten, vandaar dat er ook lijm bestaat voor licht en zwaar behang. Zorg ervoor dat je de juiste lijm voor uw behang heeft en laat je bij twijfel adviseren in een speciaalzaak.
 8. Wat is de beste manier om het behang op de muur aan te plakken?
  De werkvolgorde die je het beste kan aanhouden, is van licht naar donker. Je begint dus bij de lichtinval van het raam en werkt daar vandaan de rest van de kamer in.
 9. Hoe kun je een hoek behangen?
  Je kunt de behangbanen beter niet precies in de hoeken afknippen of snijden. Door het drogen kan het behang loslaten, waardoor de naad in de hoek erg duidelijk zichtbaar wordt.

Welke behangsoorten zijn er?

Behang is nog altijd een populaire manier om de muur en wand te bekleden. Was behang een tijdje wat minder in het vizier, inmiddels is het weer helemaal terug van weggeweest. Er zijn behoorlijk wat verschillende behangsoorten. Elke behang heeft voordelen en nadelen. Van glazvezelbehang tot fotobehang en van rauhfaser tot schuimvinylbehang…lees verder >

Bijpassende tips en advies