Wat zijn de nieuwe tuintrends voor 2023

W

Wat zijn de nieuwste en meest actuele tuintrends? Welke ontwikkelingen op het gebied van de tuininrichting zijn er te ontdekken? Wat gebeurt er in 2023 op het gebied van bloemen en beplanting? Waarme moeten we steeds meer rekening houden in het huidige tijdsgewricht?

Wat zijn de nieuwe tuintrends voor 2023?

Ook dit jaar zijn er weer een aantal tuintrends herkenbaar. Soms zijn het nieuwe ontwikkelingen en het gebruik van nieuwe materialen. Vaak ook zijn het ontwikkelingen die al langer gaande zijn maar nu meer aandacht krijgen. Op deze pagina gaan we in op een aantal van deze trends en ontwikkelingen.

Tuin groener en natuurlijker

In deze tijd waarin natuurextremen steeds vaker voorkomen is er steeds meer aandacht voor een natuurlijker en groene tuin. De zomertemperaturen gaan steeds meer omhoog waardoor de kans op droogte toeneemt en het belangrijk is dat de tuin regenwater goed opneemt en geleidelijk aan afgeeft. Daar staan periode met veel regen en een grotere kans van overstroming tegenover staan. In beide gevallen verkleint een groene tuin met weinig bestrating, een natuurlijk gazon en veel struiken en ander groen de kans op verdroging en wateroverlast.

Gebruik van verweerde materialen

Voor de tuininrichting kan ook gebruik gemaakt worden van materialen met een verweerd uiterlijk. Zo wordt de cortenstaal plantenbak met een roestbruin uiterlijk steeds vaker toegepast. Bij My Steel zijn hiervan mooie voorbeelden te vinden en niet alleen van plantenbakken maar ook van borderranden en vuurelementen. Ook toepassingen van hergebruikt hout dat niet te eenvormig is voegen sfeer en zelfs stijl toe aan jouw tuin.

De eetbare tuin

Een trend die ook goed past in een duurzame en klimaatbestendige tuin is de aandacht voor de zogenaamde eetbare tuin. Hiermee worden bedoeld bomen, struiken en planten waarvan je kunt oogsten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan bomen en struiken waarvan je fruit kunt oogsten. Maar ook het kweken van groenten en zelfs van eetbare bloemen is steeds populairder. Uiteraard kan dit in een aparte moestuin, maar wat je ook ziet is de tuin waarin je sierplanten combineert met eetbare planten is een goede oplossing.

Bijpassende tips en informatie