Wat moet je weten over het herfinancieren van jouw hypotheek?

W

In sommige gevallen kan het herfinancieren van een hypotheek veel voordelen met zich mee brengen. Herfinancieren van een hypotheek betekent dat je een lopende hypotheek afbetaald en deze vervangt met een nieuwe hypotheek. De oude hypotheek betaal je dus in feite af met de nieuwe hypotheek. Er zijn meerdere redenen om dit te doen en zullen hier besproken worden. Een hypotheek herfinancieren wordt ook wel “hypotheek oversluiten” of “overstappen met uw hypotheek” genoemd.

Lagere hypotheekrente

In veel gevallen is de belangrijkste reden om een hypotheek te herfinancieren een lagere rente die je over de hypotheek moet betalen. Vaak wordt gezegd dat als je een hypotheekrente kan vinden die 2% lager is dan jouw huidige rente het meestal beter is om de hypotheek over te sluiten. Bij welk verschil in rente percentage het loont om over te stappen hangt af van andere afspraken en voorwaarden die met de nieuwe of oude hypotheek verbonden zijn. Door over te stappen kun je in sommige gevallen flink besparen op jouw maandelijkse kosten en kan op jaarbasis behoorlijk in de portemonnee schelen.

Ontevredenheid huidige hypotheek

Ook kan het zijn dat door een veranderde persoonlijke situatie er ontevredenheid ontstaat over jouw huidige hypotheek. Deze veranderingen kunnen als gevolg hebben dat de huidige hypotheek niet meer goed aansluit op jouw behoeftes en dat er andere hypotheek vormen zijn die beter passen bij de nieuwe situatie. Doordat je deze vorm zelf kan kiezen kun je betere voorwaarden onderhandelen zoals boetevrij extra aflossen en kun je gelijk een rentevaste periode uitkiezen. Als je twijfelt of je jouw hypotheek moet herfinancieren of hier meer informatie over wilt kun je terecht bij de hypotheekadviseur in Haarlem. Een hypotheek adviseur bekijkt jouw huidige hypotheek en de mogelijkheden. Kies jij voor Vita Hypotheekadvies? Dan kun je gebruik maken van een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek. Hierdoor weet je binnen de kortste keren of oversluiten in jouw situatie relevant is.

Kosten hypotheek oversluiten

Het is wel belangrijk om te weten dat de herfinanciering van een hypotheek wel kosten met zich meebrengt. Je moet dus goed van te voren weten hoeveel geld je op jouw nieuwe hypotheek gaat besparen en of dit financieel aantrekkelijk is als je de kosten van het oversluiten ervan aftrekt. Er worden kosten voor de taxatie, de notaris en het hypotheekadvies in rekening gebracht. In veel gevallen moet je ook nog een boeterente betalen als je de hypotheek over wilt sluiten voor het einde van de rentevaste periode. Het is gelukkig wel mogelijk om deze extra kosten mee te financieren voor de nieuwe hypotheek zodat je deze niet in één keer hoeft te betalen. Ook zijn de kosten voor het oversluiten van een hypotheek vaak fiscaal aftrekbaar en kan je deze kosten aftrekken van jouw belastbare inkomen.


Bijpassende informatie en advies