Je eigen tiny house bouwen? Hier begin je

J

Steeds meer Nederlanders zijn de laatste jaren geïnteresseerd geraakt in een tiny house. Dit is een kleine woning met een maximaal oppervlak van 50 vierkante meter en een minimale ecologische voetafdruk. Sommige mensen vinden zo’n klein huisje helemaal niets, maar mogelijk ben jij er wel helemaal weg van. Als dit inderdaad het geval is, wil je zelf misschien wel in een tiny house wonen. Je kunt er eentje kopen, maar zelf bouwen behoort ook tot de mogelijkheden. Klinkt dit laatste jou als muziek in de oren? Dan kun je vast en zeker wel wat hulp gebruiken. Daarom vertellen wij je in deze tekst hoe je begint met het bouwen van een tiny house.

Is een tiny house iets voor jou?

Een tiny house bouwen lijkt leuk en aardig, maar het pakt lang niet voor iedereen even goed uit. Zo kun je na de bouw ontdekken dat het huisje toch echt veel te klein voor jou is. In dat geval heb je voor niets geld, tijd en moeite in de bouw van de woning gestopt. Dit wil je uiteraard voorkomen. Vraag jezelf daarom altijd eerst af of een tiny house iets voor jou is. Ben je gehecht aan ruimte of heb je veel spullen? Dan is een tiny house bouwen waarschijnlijk geen goede keuze. Twijfel je? Verblijf dan eens een aantal dagen in zo’n huisje. Op deze manier ontdek je snel genoeg of een tiny house iets voor jou is.

Doe inspiratie op

Weet je al dat een tiny house echt iets voor jou is? Dan kun je ongetwijfeld niet wachten om te starten met de bouw. Toch raden wij je aan niet te hard van stapel te lopen. Het is namelijk verstandig om eerst wat inspiratie op te doen. De makkelijkste manier om dit te doen is via het internet. Als je hier zoekt op ‘tiny house’ komen er binnen de kortste keren talloze kleine huizen tevoorschijn. Maak eventueel een moodboard. Dit helpt jou uiteindelijk te bepalen hoe jouw tiny huis er straks uit moet zien.

Een goed begin is het halve werk

Om ervoor te zorgen dat de bouw van jouw tiny house zo goed mogelijk verloopt, is een goede voorbereiding aan te raden. Bepaal bijvoorbeeld wat voor een tiny house je wilt. Wil je de woning kunnen verplaatsen? Kijk dan of er ergens een zigeunerwagen te koop staat. Zo’n tiny house is voorzien van wielen, waardoor je niet afhankelijk bent van een vaste woonplaats.

Kun je geen zigeunerwagen vinden? Zoek dan eens op schaftkeet te koop. Net als een zigeunerwagen kun je ook een schaftkeet prima ombouwen tot een tiny house. Als je eenmaal weet hoe de woning eruit komt te zien, richt jij je tot de binnenkant. Maak hier altijd een plattegrond voor. Dit biedt namelijk houvast bij de bouw van jouw tiny house.

Koop de juiste materialen

Heb je de nodige voorbereidingen getroffen? Dan kun je met de bouw beginnen. Zorg er wel voor dat je de juiste materialen inkoopt. Alleen dan is het namelijk mogelijk om een tiny house geheel naar eigen wens te bouwen. Vind je het lastig om te bepalen wat er allemaal nodig is voor de bouw van zo’n woning? Schakel dan een professional in. Hij kan jou precies vertellen welke materialen je in moet kopen. Indien gewenst kan een professional het tiny house ook voor jou bouwen. Zodoende weet je zeker dat je straks een huis van goede kwaliteit hebt.


Bijpassende informatie en tips