Wat voor soorten vloeren zijn er?

W

Ben je van plan de binnenkant van jouw woning onder handen te nemen? Dan is de kans groot dat je ook aan de slag gaat met de vloer. Door een nieuwe vloer in jouw woning te leggen krijgt deze namelijk een compleet andere uitstraling. Voordat je begint met de werkzaamheden raden wij je aan alvast een vloer uit te zoeken. Dit lijkt een makkelijke opgave, maar schijn bedriegt. Door het grote aanbod is het namelijk niet eenvoudig om een nieuwe vloer te vinden. Om jou een handje te helpen, zetten we in deze tekst de populairste vloerensoorten op een rijtje.

1. Laminaat

In menig huis in Nederland ligt een laminaatvloer. Laminaat lijkt op een houten vloer, maar is een stuk goedkoper. Dit is de voornaamste reden dat veel mensen voor laminaat kiezen. Een tweede voordeel van een laminaatvloer is dat je deze betrekkelijk eenvoudig legt. Je klikt de verschillende planken makkelijk in elkaar, waardoor de vloer binnen de kortste keren ligt. Doordat laminaat is afgewerkt met een kunststof laag, is deze vloer ook nog eens onderhoudsvriendelijk.

2. Pvc

Een vloersoort die de laatste jaren aan populariteit gewonnen heeft, is pvc. Een groot voordeel van deze vloer is dat hij niet van een echte houten vloer te onderscheiden is. Daarbij komt dat pvc een dun materiaal is, waardoor het ideaal is in combinatie met vloerverwarming. Nadeel van een pvc vloer is dat deze duurder is dan laminaat. Toch kun je er flink op besparen als je pvc vloeren in de uitverkoop koopt.

3. Tapijt

Sommige mensen vinden laminaat en pvc koud en kil. Geldt dit ook voor jou? Dan is tapijt mogelijk een geschikte vloersoort. Eén van de grote voordelen van tapijt is dat het warm aanvoelt. Daarbij komt dat deze vloer verkrijgbaar is in vrijwel iedere denkbare kleur. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat tapijt niet in jouw woning past. Naast tapijt kun je eventueel ook voor vloerbedekking kiezen.

 

4. Vinyl

Zoek je een vloer waar je jarenlang mee vooruit kan en die daarnaast makkelijk te onderhouden is? Dan is vinyl ongetwijfeld iets voor jou. Een vinyl zeil wordt direct op de ondervloer gelijmd. Dit is met name voordelig als je geluidsoverlast wilt beperken. Vinyl is tegenwoordig ook in allerlei kleuren verkrijgbaar. Je kunt zelfs voor een vinyl vloer met houtprint kiezen. Vinyl is ook een uitstekende keuze als je niet al te veel geld uit wilt geven aan een vloer.

5. Gietvloer

In veel huizen zien we tegenwoordig invloeden vanuit de industriële stijl terug. Is dit bij jou ook het geval? Dan zoek je hier mogelijk nog een passende vloer bij. Kijk in dat geval eens of een gietvloer iets voor jou is. Een gietvloer wordt altijd afgewerkt met een beschermlaag. Hierdoor wordt hij niet alleen goed beschermd, maar is hij ook makkelijk te onderhouden. Nadeel van een gietvloer is dat hij vaak (fors) duurder is dan de andere vloersoorten.

6. Tegels

Wil je in jouw keuken een andere vloer dan in de woonkamer? Dan zijn tegels mogelijk een optie. Deze vloersoort zien we in menig keuken in Nederland terug, maar je kunt een tegelvloer ook prima in de woonkamer leggen. Waarom je voor tegels zou kiezen? Allereerst omdat ze makkelijk te onderhouden zijn. Daarbij komt dat ze ook nog eens tegen een stootje kunnen. Last but not least zijn tegels verkrijgbaar in allerlei kleuren. Hierdoor is er ongetwijfeld ook een tegelvloer te vinden die aansluit bij jouw interieur.


Bijpassende tips en informatie