Soorten hypotheken verschillen

S

Soorten hypotheken verschillen voordelen en nadelen. Welke soorten hypotheken zijn er? Wat is het verschil tussen de hypotheekvormen? Welk voordelen hebben de hypotheken ten opzichte van elkaar? Wat zijn de nadelen die aan de verschillende soorten hypotheekvormen verbonden zijn?

Soorten hypotheken verschillen voordelen en nadelen

Er is jarenlang veel te doen geweest rondom hypotheken. Niet alleen over de verschillende vormen waarin een hypotheek af te sluiten is en was maar ook over de inhoud en de voordelen en nadelen ervan. Het kan een behoorlijk lastige klus zijn om de laagste hypotheekrente die in jouw geval mogelijk is, uit te zoeken en te vinden. Bovendien is er al jarenlang veel te doen rondom het belastingvoordeel, beter bekend als de hypotheekrenteaftrek die meer en meer ter discussie is komen te staan.

Tussen welke soorten hypotheken kun je kiezen

Gelukkig is het wel eenvoudiger geworden om de meest passende hypotheek te vinden. De wetswijziging uit 2013 die de belastingaftrek voor hypotheekrente beperkt tot de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek heeft de keuze wel eenvoudiger gemaakt.

Annuïteitenhypotheek

Maandelijks betaal je bij dit type hypotheek een vast bedrag. Dit bedrag bestaat uit twee delen; een gedeelte voor de rente en een gedeelte voor de aflossing. In het begin maakt het bedrag voor de hypotheekrente het grootste deel uit van de maandelijkse betalen. Langzamerhand verschuift dit gedurende de looptijd van de hypotheek richting de aflossing.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek betaal je maandelijks een bedrag voor de aflossing. Daarbovenop betaal je bovendien rente. Aangezien de rente die je betaalt betrekking heeft over de nog openstaande schuld, wordt dit bedrag steeds lager. Gedurende de looptijd van de hypotheek gaat je maandbedrag langzaam maar zeker omlaag. Dat is dan ook het grote voordeel van deze hypotheekvorm.

Hypotheekvormen waar bij waarbij hypotheekrenteaftrek niet meer mogelijk is

Sinds een aantal wetswijzigingen in 2013 in hypotheekrenteaftrek voor onderstaande hypotheekvormen niet meer mogelijk, tenzij de hypotheek voor 2013 is afgesloten. Dit heeft ervoor gezorgd dat dit soort hypotheken inmiddels onaantrekkelijk zijn om af te sluiten.

  • aflossingsvrije hypotheek
  • bankspaarhypotheek
  • spaarhypotheek
  • beleggingshypotheek
  • spaarbeleggingshypotheek
  • traditionele levenhypotheek
  • krediethypotheek

Bijpassende Informatie en Advies


Foto informatie
Foto bovenzijde: @misssinterpreted (Unsplash)