Wat kun je in de herfst en winter alvast aan de tuin doen?

W

We hebben in de herfst en winter nu niet direct de neiging om de tuin aan te pakken. Maar eigenlijk is het juist wél een slim moment om dit te doen. Zodra het voorjaar aanbreekt, ben je zo namelijk helemaal klaar voor een goed begin! Wat je allemaal kunt aanpakken? Dit zijn onze tips.

Terrasoverkapping plaatsen

Is het geen heerlijk idee om een goede overkapping in de tuin te hebben? Je kunt immers gewoon wat stoelen in de tuin zetten, maar het zit toch wel een stukje comfortabeler als je meer privacy en beschutting hebt. Een goede terrasoverkapping kan snel worden geplaatst in de tuin. Doe dit zelf of schakel er hulp bij in: beide opties zijn mogelijk. Al is het eerst natuurlijk zaak om na te denken over een goede overkapping. Wil je ‘m bijvoorbeeld van hout of aluminium? En hoe groot moet de overkapping zijn? Dit ligt er maar net aan hoeveel plek er is in de tuin. Bedenk ook wat je er allemaal onder kwijt wilt. Enkel een kleine buitentafel, of een grote zit- en loungehoek? Dit maakt nogal een verschil natuurlijk. Denk het plan daarom goed uit.

Bloembollen in de grond stoppen

Wil je in de lente en zomer een rijkbloeiende tuin? Dan is het in de herfst al tijd om bloembollen in de grond te stoppen. Deze moeten immers nog helemaal groeien, waar wel wat maanden voor nodig zijn. Kies voor een combinatie van vroeg- en laatbloeiers, zodat je tuin zo lang mogelijk in de bloei staat! Verder kun je stilstaan bij de kleuren die je wilt combineren, om tot een fraai geheel te komen.

Struiken en heggen terugsnoeien

Vanaf oktober kun je struiken en heggen in je tuin terugsnoeien. Zijn ze een flink stuk gegroeid in de zomermaanden en wil je ze weer netjes in vorm brengen? Dan is dit het uitgelezen moment. Begin hier in ieder geval niet te vroeg mee. In de koude maanden van het jaar groeien planten nauwelijks verder, dus je hoeft niet bang te zijn dat de struik in het voorjaar al weer te vol is.

Zithoek inrichten

Is het eind van de winter in zicht? Dan is het alweer bijna tijd om buiten te gaan zitten! Verheug je er extra op, door de zithoek alvast gezellig te maken. Met een goede overkapping in de tuin kun je dat trouwens al eerder doen, want zo zit je droger en warmer buiten – het hele jaar door. Nu maar hopen dat de zon zich snel laat zien, om weer extra van de tuin te gaan genieten.

Niet-winterharde planten binnen zetten

Heb je planten in de tuin staan die niet winterhard zijn? Als er vrieskou is, kun je ze beter weghalen. Zet ze niet in de woonkamer neer, want daar is het te warm. In de schuur of garage is meestal prima, of in de bijkeuken bijvoorbeeld. Een ideale bewaarplek tot het weer warmer wordt buiten!

Bijpassende tips en advies

Informatie foto: Unsplash