Wat kost een nieuwe vloer?

W

Ben jij toe aan een nieuwe vloer of ga je binnenkort verhuizen en wil je de woning aanpassen aan je eigen smaak? Dan is het verstandig om je te oriënteren op de mogelijkheden voor een nieuwe vloer. Van laminaat tot een gietvloer: iedere vloer heeft unieke kenmerken. Maar wat kost een nieuwe vloer?

Materiaal van een nieuwe vloer

Een belangrijke bepalende factor in de kosten voor jouw nieuwe vloer, is het materiaal dat je kiest. De keuze is gigantisch. Kies jij voor parket, een laminaatvloer, natuursteen, bamboe, pvc, tapijt, een gietvloer of toch wat anders? Aan ieder materiaal hangt een eigen prijskaartje. De prijs hangt vervolgens weer af van de kwaliteit en hoeveel vierkante meter je nodig hebt. Begin dus tijdig met het oriënteren op je nieuwe vloer zodat je weet welk materiaal je voorkeur heeft. Dit maakt het een stuk makkelijker om te bepalen hoeveel geld je nodig hebt voor het plaatsen van een nieuwe vloer. Vervolgens kun je bepalen hoeveel je moet sparen of lenen om de vloer te bekostigen. Krijg antwoord op de vraag: hoeveel kan ik lenen?

Plaatsingsmethode

Je kunt in sommige gevallen je nieuwe vloer zelf plaatsen, terwijl het in andere gevallen verstandiger of zelfs noodzakelijk is om hier een professional voor in te schakelen. Doorgaans kun je laminaat en vinyl zelf plaatsen, terwijl je een vloerlegger nodig hebt voor vloeren van keramische tegels, cement of massief hout. Ook kan het zijn dat je een ondervloer nodig hebt of dat je bijvoorbeeld vloerverwarming wilt plaatsen als je toch bezig bent met het vervangen van de vloer. Al deze keuzes hebben invloed op het kostenplaatje. Je kunt een professionele vloerlegger zowel per uur betalen, per vierkante meter of een vaste prijs voor de hele opdracht betalen.

Onderhouden van je vloer

Bij de keuze voor een passende vloer dien je ook rekening te houden met toekomstig onderhoud. Zo moeten sommige vloeren, waaronder houten vloeren, regelmatig onderhouden worden om mooi te blijven. Andere vloeren, zoals laminaat, zijn een stuk minder veeleisend en hoef je alleen maar regelmatig schoon te maken. Het is belangrijk om dit mee te nemen in je overweging bij het kiezen voor een vloer, omdat dit op termijn ook bepalend is voor de kosten.

Kies voor kwaliteit

Het kan verleidelijk zijn om voor de low-budget optie te kiezen, maar doorgaans is het op lange termijn zeker de moeite waard om wat meer te betalen voor kwaliteit. Je vloerbedekking gaat langer mee door de hogere kwaliteit. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook een duurzame oplossing. Bij het uitzoeken van de juiste vloer kun je ook rekening houden met het gebruik. Zo verwacht je waarschijnlijk meer van de vloer in de hal en de woonkamer dan van je vloer in de slaapkamer, waar je vaker op je sokken rondloopt.