Douchebakken soorten

D

Douchebakken soorten verschillen voordelen nadelen en mogelijkheden. Welke soorten douchebakken zijn er? Van welke materialen kan een douchebak gemaakt worden? Wat zijn de voordelen en nadelen van de verschillende materialen? Welke afmeting hebben de meest voorkomende douchebakken?

Douchebakken soorten verschillen voordelen en nadelen

Een douchebak kan gemaakt worden van verschillende soorten materialen. Op deze pagina wordt uitgebreid ingegaan op de douchebak in de verschillende materialen, mogelijkheden en afmetingen. In dit geval gaan we vooral in op douchebakken die in het geheel geleverd en geplaatst kunnen worden.

Douchebak van acryl

Het grootste voordeel van acryl douchebakken is dat ze relatief goedkoop zijn. Bovendien is acryl een licht materiaal dat desondanks toch sterk is waardoor een dit soort douchebakken gemakkelijk zelf te vervoeren en te plaatsen zijn. Daarnaast neemt het materiaal vrij gemakkelijk warmte op waardoor het over het algemeen comfortabel warm aan de voeten voelt. Het belangrijkste nadeel van acryl is dat het iets gevoeliger is voor krassen en andere beschadigingen dan andere materialen. Ook is de levensduur mogelijk wat korter doordat bij intensief gebruik de bak dof en mat kan worden.

Douchebak van composiet

Bij composiet ligt de nadruk op de sterkte en duurzaamheid van het materiaal. Het is bijvoorbeeld zo’n drie keer sterker dan acryl. Meestal is het materiaal gemaakt door natuursteen te mengen met polyetherhars. Andere mengsels bestaan trouwens ook. De kans op krassen en andere beschadigingen is een stuk kleiner dan bij acryl of geëmailleerde bakken. Niet alleen wordt composiet toegepast bij losse douchebakken maar ook in de inloopdouche en de vlakke douche. Nadeel is dat composiet duurder is dan andere materialen. Maar daar staat tegenover dat dit soort bakken minder kwetsbaar is en een langere levensduur hebben.

Geëmailleerde douchebak

De kwaliteit van de geëmailleerde douchbak is vooral dat het materiaal opvallend sterk en onbuigzaam is. Bovendien heeft een hoge mate van krasvastheid. Wel neemt het materiaal minder goed warmte op waardoor de kans op koude voeten wat groter is dan bij andere materialen. Ook is er een kans dat er kleine schilfertje afbreken als er iets hard valt op het email zoals bijvoorbeeld een metalen scheermesje, elektrische tandenborstel of een schaar.


Bijpassende informatie en advies