Wat is particulier opdrachtgeverschap?

W

Het is mogelijk om een eigen villa of huis te bouwen of ingrijpend te verbouwen. De officiële benaming hiervoor is particulier opdrachtgeverschap. Goed om te weten is dat er best veel mogelijk is maar dat dit per gemeente kan verschillen en er heel wat bij komt kijken aan vergunningen,

Wat is particulier opdrachtgeverschap en wat houdt het in?

Als je als burger een grondkavel koopt draagt je de volledige verantwoordelijkheid voor de bouw of verbouw van de woning. Dit is trouwens ook van toepassing bij het kopen van een bestaande kluswoning waarbij je plannen hebt om deze ingrijpend te gaan of laten verbouwen. Er is ook nog zo iets als collectief particulier opdrachtgeverschap waarbij je met meerdere personen, binnen een stichting of een vereniging geeft het CPO opdracht voor het totale nieuwbouw- of verbouwproject.

Voordat je aan de slag gaat is het daarom van belang om goed uit te zoeken aan welke eisen je moet voldoen voordat je aan de slag gaat. Deze eisen kunnen ook nog per gemeente verschillen.

Zelf een huis of villa (laten) bouwen is grote klus

Zoals je wel kunt voorstellen komt er heel wat bij kijken voordat huis of villa bouw helemaal tot een goed en bevredigend einde is gebracht. En aangezien de meesten van ons zich niet met grote regelmaat en laat staan dagelijks met deze materie bezighouden moet je van goeden huize komen en zeer moedig zijn om dit allemaal zelf ter hand te nemen.

Gelukkig zijn er bedrijven die de bouw of ingrijpende verbouw van een huis, boerderij of villa geheel of gedeeltelijk uit handen kunnen nemen. Uiteraard brengt die wel wat extra kosten met zich mee maar daar staat tegenover dat specialisten je veel werk uit handen nemen en bovendien in de meeste gevallen ruime ervaring hebben en weten hoe zo’n grote klus tot een goed einde kan worden gebracht. Wat ook nog een voordeel is dat deze bedrijven je kunnen helpen met het invullen van de woning die helemaal aan jouw wensen voldoet.

Zorg er wel vooraf voor dat je goed weet met wat voor bedrijf je in zee gaat. Probeer ervaringen van voorgangers te achterhalen, zoek uit hoe lang het bedrijf bestaat en hoeveel projecten ze al gerealiseerd hebben. Dat soort informatie is belangrijk om te verzamelen.

Bijpassende informatie en advies

Foto bovenzijde: Unsplash