Wat is het verschil tussen laminaat en PVC?

W

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer die een realistische hout- of steenlook heeft? Je zult zien dat je dan voor meerdere opties kunt kiezen. Tegenwoordig zijn laminaat en PVC echt de populairste soorten in dit geval. Om een keuze te maken voor een van deze twee vloeren wil je uiteraard weten hoe ze verschillen. In dit artikel lees je hier meer over!

Op het eerste gezicht lijkt een laminaatvloer heel erg op een vloer van PVC. Ze hebben bijvoorbeeld vaak een houtprint op de plank, al kun je ook voor een steenlook kiezen. Daarnaast voelt het oppervlak ook aan alsof het gemaakt is van hout of steen. Bovendien zie je vaak herhaling in de vloerdelen, wat simpelweg onvermijdelijk is omdat zowel laminaat als PVC geproduceerd wordt met een print. Wil je graag dat elke plank anders is? Het is dan naar alle waarschijnlijkheid beter om te kiezen voor een vloer van echt hout, al heb je dan uiteraard te maken met de nodige nadelen. Wil je hier niet mee dealen? Kies dan voor laminaat of PVC, waarover je hieronder meer leest!

Een PVC vloer

Een PVC vloer wordt ook wel een LVT, vinyl of synthetische vloer genoemd. Dit is allemaal precies hetzelfde, ze zijn namelijk allemaal gemaakt van plastic lagen met een print. Ook hebben ze stuk voor stuk een toplaag van PVC, wat ook nog eens verzegeld wordt met een beschermende laag die dun en doorzichtig is. De PVC vloeren hebben een enorm voordeel: ze zijn waterdicht. Hierdoor kunnen ze niet alleen in woon- en slaapkamers geplaatst worden, maar ook in keukens en badkamers. Bij het kopen van een PVC vloer heb je overigens verschillende opties als het gaat om de dikte, dit varieert van 2 tot zo’n 7 of 8 millimeter.

Een laminaatvloer

Laminaat bestaat uit diverse lagen van samengeperste houtspaanders. Hierop wordt een fotoprint gedrukt in combinatie met een toplaag die net als bij PVC beschermend en doorzichtig is. Een groot verschil tussen deze vloersoorten is dat laminaat niet altijd waterbestendig is, wat dus wel het geval is bij PVC. Je kunt daardoor een laminaatvloer alleen in vochtige ruimtes leggen als het een beschermende water-resistant coating heeft. Is dit niet het geval? Het laminaat kan dan beslist niet geplaatst worden in een keuken of badkamer.


Bijpassende informatie en advies