Soorten perenbomen

S

Welke soorten perenbomen zijn er? Waaraan kun je een perenboom herkennen? Wat is de beste manier om perenbomen te verzorgen? Hoe zorg je ervoor dat de boom peren gaat dragen? Wat zijn de voordelen van deze fruitbomen wat zijn de nadelen?

Soorten perenbomen

Perenbomen zijn al vele eeuwen populair. Dat komt natuurlijk doordat veel mensen dol zijn op de peer maar ook omdat het een vruchtenboom is die in het voorjaar mooi in bloei met prachtige witte bloemen. Als je zelf van plan bent is het goed om te weten dat er verschillen soorten perenbomen. Afhankelijk van wat jouw bedoeling is, moet je hiermee dan ook rekening houden als je de bomen gaat uitkiezen. Natuurlijk zijn er volop bomen te koop in het tuincentrum maar ook in online webshops zoals bij Bomendael, kun je een ruim assortiment van verschillende soorten en rassen vinden en bestellen.

In hoofdzaak kun je drie verschillende soorten bomen herkennen, gebaseerd op het soort peren dat ze dragen.

De handpeer

Zoals de naam al aangeeft draagt deze boom peren die je, mits ze volgroeid zijn, zo van de boom kunt eten. Soms moet je ze nog even laten rijpen op de fruitschaal zodat ze de volle zoete smaak krijgen die een lekkere peer zo kenmerkt.

De stoofpeer

Zeker in de winter geniet menigeen van lekkere stoofpeertjes. Dit soorten peren zijn niet lekker om zo van de boom te plukken en op te eten maar moeten eerst gekookt worden. Zeer populair zijn de stoofpeertjes gekookt in wijn en gekruid met kaneel en kruidnagel. Maar je kunt met stoofpeertjes ook een lekkere perentaart maken.

De sierpeer

Lekker om te eten is de sierpeer niet echt. Echter deze perensoort kenmerkt zicht door prachtige en weelderige bloesempracht in het voorjaar waarvan je een aantal weken volop kunt genieten.

Wat moet je doen om een perenboom mooi en goed te houden?

Gelukkig zijn de meeste perenbomen goed bestand tegen het Nederlandse klimaat en vergen ze relatief weinig verzorging. Belangrijk is wel dat de boom tijdens droge periodes voldoende water krijgt om uitdroging te voorkomen. Er kunnen kleine verschillen zijn tussen de rassen qua verzorging daarom is het goed om bij aanschaf eerst even te kijken wat de boom nodig heeft. Verder is het voor het behoudt van de perenboom goed om deze jaarlijks te snoeien. Er zijn twee periodes waarin je dit het beste kunt doen. De zogenaamde wintersnoei, december tot april. Je snoeit dan de lange doorgeschoten takken die waarschijnlijk geen vrucht zullen dragen. Daarnaast is er de zomersnoei in juli en augustus waarin je de boom mooi in vorm knipt en doorgeschoten takken afknipt. Ook nu geldt met beleid doen en niet te veel wegsnoeien. Je kunt voor het snoeien een gewone snoeischaar gebruiken. Voor takken die hiervoor te hoog zitten kun je een takkenschaar gebruiken.

Bijpassende informatie en advies


Afbeelding bovenzijde: Unsplash