Versterk je wifi-signaal met deze tips!

V

Even dat YouTube-filmpje kijken, even dat bestandje versturen of even WhatsAppbellen met je moeder. Het zijn eenvoudige zaken die we vaak voor lief nemen – totdat je internet je teleurstelt. Heb jij een slechte wifi-verbinding in huis? Wij geven je tips om deze te verbeteren.

Verplaats je router

Heb je een slechte wifi-verbinding? Kijk of het verbetert wanneer je je router verplaatst. Dit kan een wereld van verschil maken. Kies een plaats in huis die centraal ligt, zodat je overal in huis geniet van een sterk signaal. Als je je router in de kelder hebt, is het niet vreemd dat je op zolder slecht internet hebt. Het signaal moet door drie vloeren en het moet veel meters afleggen om de bovenste verdieping te bereiken. Heb je een geschikte verdieping en ruimte gevonden? Zet de router dan op een hoge plaats, bijvoorbeeld op je boekenkast. Zo zijn er minder obstakels die het signaal in de weg zitten. Plaats het niet naast andere elektronische apparaten. Deze kunnen het signaal verstoren. Heb je de ideale plek gevonden, maar zie je graag nog wat verbetering in het signaal? Als je router antennes heeft, kun je de stand aanpassen om te kijken of dit het probleem verhelpt.

Verander het wifikanaal

Het wifikanaal veranderen kun je op twee manieren doen. Optie één is het herstarten van de router. Het apparaat kiest vervolgens zelf welk kanaal het beste is. Vaak kiest het kanaal 1, 6 of 11. Optie twee is het handmatig instellen van het kanaal. Je kunt een app gebruiken om erachter te komen welk kanaal waarschijnlijk het beste werkt.

Van frequentieband wisselen

Het wisselen van frequentieband kan je wifiverbinding versterken. Kies wel altijd een frequentieband die geschikt is voor het apparaat. Daarnaast moet je controleren of de apparaten waarmee je een internetverbinding wilt creëren, zoals je smartphone of tablet, ook geschikt zijn voor de nieuwe frequentieband.

Versterk het signaal met powerline adapters

Als je geen kabels wilt of kunt trekken voor een access point, maak je het beste gebruik van powerline adapters. De ene wifi powerline adapter plaats je in het stopcontact dat zich naast je router bevindt. Deze vangt het wifisignaal op en verstuurt het naar de tweede wifi powerline adapter die je in een stopcontact plaatst in de ruimte waar je een betere verbinding wenst.

Tijd voor een nieuwe router

Heb je alles geprobeerd, maar zonder succes? Dan is het wellicht tijd om een nieuwe router aan te schaffen. Routers gaan in de regel slechts zes tot acht jaar mee, dus als het apparaat oud is, zou dit het slechte signaal kunnen verklaren.


Bijpassende tips en informatie

Afbeelding bovenzijde: Unsplash