Een huis kopen anno nu: welke prioriteiten stel je?

E

Het is geen aantrekkelijke markt, met prijzen die door het plafond schieten en waarbij overbieden tegenwoordig de norm lijkt. Die pittoreske jaren ’30-woning met vier slaapkamers en een grote tuin met mooi uitzicht in een rustige wijk in de grote stad is niet realistisch meer voor veel doorstromers, laat staan starters. Welke prioriteiten schrap je?

Maandlasten omlaag brengen

Op dit moment is het zaak kritisch naar je maandelijkse uitgaven te kijken om überhaupt een woning te kunnen betalen. Kijk bijvoorbeeld naar het verzekeringspakket dat aan een eigen huis kleeft: er zijn tal van mogelijkheden om de prijzen van aanbieders naast elkaar te leggen. De inboedel- en opstalverzekering vergelijken en kritisch kijken naar je verdere uitgavepatroon, kan al veel schelen. Niet voor het aankoopbedrag, maar wel om het straks allemaal te kunnen blijven betalen. Andere budgetvreter: heb je in de beoogde wijk de auto daadwerkelijk nodig?

Nieuwbouw krijgt vanzelf karakter

Je ziet in programma’s als Kopen zonder Kijken dat het eisenpakket van potentiële huizenbezitters onevenredig veelomvattend is in verhouding tot hun budget. Meestal leidt dat tot een gevalletje kill your darlings, oftewel prioriteiten wegstrepen. Dat is een kwestie van omdenken. Rijd eens door een nieuwbouwwijk, kijk om je heen en ontdek de vele moderne, betaalbare en duurzame aspecten. In een jaren ’30-wijk, met huizen waar veel aan geklust moet worden, ga je die zelden tot nooit vinden. En is het hier nou echt zo ongezellig, met al die gelijkgestemden, mede-starters en ondernemers die de wijk met frisse zin tot een levendige plek maken?

Bespaar jezelf de stress

Een droomhuis aanschaffen klinkt idyllisch en veel huizenkopers zetten alles op alles om het voor elkaar te krijgen. Eenmaal na de aankoop komt echter het besef dat er kei- en keihard gewerkt moet worden om zich hier te handhaven. Ruimte voor een carrière-switch is er zelden, laat staan voor een jaartje ertussenuit knijpen oftewel de bekende sabbatical. Een woning die je minder kost, geeft simpelweg veel minder stress, je hoeft financieel niet op je tenen te lopen en kunt je een uitglijder veroorloven. Dat gevoel van vrijheid is in geen geldbedrag uit te drukken.


Bijpassende tips en informatie

Afbeelding: Unsplash