Verhuizen naar het buitenland? Hier moet je op letten

V

Heb jij er altijd al van gedroomd om naar het buitenland te verhuizen? Dan ben je zeker niet de enige en jaarlijks verlaten dan ook tienduizenden Nederlanders hun thuisland. Deze stap zorgt natuurlijk voor enorm veel verandering in je leven, maar daarnaast is het een geweldige uitdaging. Toch komt er bij het verhuizen naar het buitenland meer bij kijken dan je verwacht. In dit blogartikel lichten we de meest belangrijke zaken toe.

Uitschrijven

Wanneer je voorgoed of voor een lange tijd naar het buitenland verhuist zal je je moeten uitschrijven in Nederland. Doe je dit namelijk niet dan zal je met dubbele kosten worden opgezadeld. Op het moment dat je je uitschrijft in Nederland zal je ook je zorgverzekering stop moeten zetten. Het is mogelijk om je tot vijf dagen voor vertrek uit te schrijven en dit kan gewoon bij het gemeentehuis. Een uitschrijving zorgt ervoor dat je geen recht meer hebt op toeslagen en/of uitkeringen en het is dan ook belangrijk om hier rekening mee te houden. Uiteraard zal je je paspoort en Burgerservicenummer behouden.

Tot slot is het ook belangrijk om rekening te houden met het feit dat je wordt gekort op je pensioen wanneer je langdurig in het buitenland verblijft. Ieder jaar dat je niet in Nederland bent ingeschreven zal je 2% minder pensioen ontvangen.

Je nieuwe thuisland

Tegenwoordig hebben we als mensen de vrijheid om overal naar toe te gaan. Zo zijn er meer dan genoeg huizen te koop in Costa Blanca, maar kan je er ook voor kiezen om je geluk wat verder wat te zoeken. In ieder geval is het altijd belangrijk dat je op de hoogte bent van wat je allemaal moet regelen tijdens de aankomst in het land. Lees je goed in en zorg ervoor dat je alle benodigde documenten in orde maakt.

Hiernaast is het ook belangrijk om je adreswijziging door te geven aan instanties waar je nog wel mee te maken hebt. Zo voorkom je dat je post krijgt op je oude adres. Ook is het verstandig om vooraf te controleren of je bijvoorbeeld een visum nodig hebt. Doe dit ruim voor vertrek, zodat je nog genoeg tijd hebt om dit in orde te maken.

Woning

Zoals je waarschijnlijk wel begrijpt is het enorm belangrijk dat je beschikt over een woning in je nieuwe thuisland. Mocht je een woning willen kopen is het verstandig om de hulp in te schakelen van een lokale makelaar. Zij kennen de markt als geen ander en kunnen al je wensen verwezenlijken. Probeer ook voorafgaand aan je vertrek al inzichtelijk te krijgen hoe je inkomsten gaat genereren. Dit kan je namelijk een hoop stress schelen.


Bijpassende tips en informatie