Tips voor het uitzoeken van een nieuwe bank

T

De bank is vaak het middelpunt van de woonkamer. Het neemt veel ruimte in je woonkamer, dus het is enorm belangrijk dat je bank goed bij de rest van je woonkamer past. Daarnaast zijn de meeste banken ook niet goedkoop, dus het kan dan ook moeilijk zijn om een nieuwe bank uit te kiezen wanneer je hieraan toe bent. In dit artikel geven we je een aantal verschillende tips zodat jij de perfecte bank uitkiest!

Wanneer is het nou eigenlijk tijd voor een nieuwe bank?

Als eerste is het goed om te weten wanneer het tijd is voor een nieuwe bank. Het kan een vrij prijzige uitgave zijn, dus je wilt hier goed over nadenken. Wanneer je bijvoorbeeld merkt dat je wegzakt in het zitgedeelte, kan dit een teken zijn dat je bank aan vervanging toe is. Maar ook als je bijvoorbeeld een stoffen bank hebt die enorm versleten is of veel vlekken heeft, kan het tijd zijn voor een nieuwe bank.

Bepaal het soort bank

Er zijn meerdere verschillende soorten banken en het is dan ook enorm belangrijk om vast te stellen wat voor bank je wil. Er zijn rechte zitbanken, hoekbanken, U-banken, elementenbank, slaapbanken en lounge banken. Heb je weinig ruimte in je woonkamer, kun je bijvoorbeeld overwegen om een rechte zitbank te nemen. Ben je op zoek naar een ruime bank waar je heerlijk op kunt ontspannen, dan kun je het beste kiezen voor een lounge bank. Het is dus belangrijk om te kijken hoeveel mensen je kwijt moet kunnen op je bank,  hoeveel ruimte je hebt in je woonkamer en hoe je woonkamer is ingedeeld. Dan kun je bepalen wat voor bank het beste in jouw woonkamer past.

Het materiaal

Heb je gekozen voor een soort bank? Dan is het belangrijk om goed na te denken over het materiaal en kleur van de bank. Tegenwoordig komen banken in allerlei kleuren en materialen, dus aan keuze geen gebrek. De materialen die het meeste voorkomen bij banken, zijn: leer, velours, fijne en grof geweven en kunstvezels. Leren banken zijn vrij prijzig, maar gaan wanneer je hem goed onderhoudt enorm lang mee. Daarnaast is een leren bank natuurlijk makkelijker schoon te houden. Een grof geweven bank ziet er enorm luxe uit, maar is minder handig met huisdieren. Er komen in deze stof namelijk makkelijker lussen of haaltjes dan in een fijn geweven bank. Een velours bank heeft een mooie glanzende stof en ziet er prachtig uit, maar is weer lastiger schoon te maken.

De kleur

De kleur van je bank is misschien wel een van de belangrijkste keuzes in dit hele proces. Afhankelijk van de kleur van je bank, kan dit je woonkamer een bepaalde sfeer geven. Houd je van veel licht in je huis? Dan kun je kiezen voor een beige of crème-kleurige bank. Let hierbij wel dat hier gemakkelijk vlekken in kunnen komen, dus kies indien mogelijk een stof waarbij dit makkelijk schoon te maken is. Wanneer je voor een donkere kleur bank kiest, is dit een stuk minder vlekgevoelig. Als dit past bij de rest van je interieur kan dit echt wat toevoegen. Of, wanneer je dit aandurft, kun je kiezen voor een felle kleur zoals geel of groen. Enorm gaaf als echte eyecatcher in je woonkamer!  Er zijn meerdere aspecten waarbij je rekening moet houden wanneer je een nieuwe bank gaat kopen. Welke kies jij?

Bijpassende tips en informatie