Een betere nachtrust? Verander deze 4 dingen aan je slaapkamer

E

Iedereen heeft weleens last van slapeloze nachten en slecht slapen. Maar wanneer dit regelmatig gebeurt, kan het een goed idee zijn om eens kritisch naar je slaapkamer te kijken. Er kunnen namelijk meerdere onderdelen in je slaapkamer zijn die je nachtrust keer op keer verstoren. In dit artikel vertellen we je welke dingen je kunt veranderen in je slaapkamer om door de nacht heen te slapen.

Een goed matras

Naast een goed bed is een goed matras minstens zo belangrijk. Als je al jarenlang op hetzelfde matras slaapt, kan het zijn dat deze enorm is doorgezakt en toe is aan vervanging. Een goed matras is een must voor een goede nachtrust. Er zijn natuurlijk enorm veel verschillende matrassen van verschillende materialen, kijk dus vooral wat jij fijn vindt. Sommige mensen houden bijvoorbeeld van koudschuim, of juist van traagschuim. Wanneer je een matras hebt waarvan je het materiaal fijn vindt, is de kans groter dat je een goede nachtrust kunt krijgen.

Positie van je bed

Wist je dat de positie van je bed ook van invloed kan zijn op je slaap? Als je bijvoorbeeld een lichte slaper bent, kan het niet handig zijn om naast een raam te slapen. Zo hoor je meer geluiden en zie je meer licht, hierdoor wordt je meer uit je slaap gehouden. Ook kan het helpen om je bed niet recht tegenover je slaapkamerdeur te plaatsen, maar juist iets naar links of naar rechts. Zorg er daarnaast voor dat je bed niet tegen dezelfde muur als je slaapkamerdeur staat voor meer rust. Wanneer je dus slecht slaapt, kan het helpen om je bed te verschuiven. Het is belangrijk dat je voor jezelf uitprobeert wat jij fijn vindt.

Kleuren aan de muur

Je hebt er waarschijnlijk nog nooit over nagedacht, maar de kleuren op je muur kunnen van invloed zijn op je nachtrust. Wist je dat bijvoorbeeld een blauwe kleur ervoor zorgt dat je lichaam het gevoel heeft dat het ‘’dag’’ is, waardoor je moeilijker in slaap komt? De beste kleuren voor in je slaapkamer zijn neutrale tinten, zoals beige, crème, wit, bruin en grijs. Deze kleuren zorgen voor meer rust in je kamer en in je lichaam, waardoor je gemakkelijker in slaap kunt komen.

Planten

Veel mensen denken dat planten in je slaapkamer niet goed zijn, maar het tegenovergestelde is waar. Planten zorgen namelijk voor een zuiverdere lucht in je slaapkamer, en hebben daarnaast een positief effect op je humeur. Ook zorgen planten natuurlijk voor de aanmaak van zuurstof op je slaapkamer. De beste planten voor in je slaapkamer zijn lavendel, aloe vera, klimop en sanseveria. Al deze planten zijn gemakkelijk te onderhouden en zien er ook nog eens mooi uit in je slaapkamer!. Kortom, wanneer je last hebt van een verstoorde nachtrust zijn er verschillende dingen die je kunt proberen om dit te verbeteren.

Bijpassende tips en advies

Afbeelding bovenzijde: H. Stratton (Unsplash)