Je woning eenvoudig verduurzamen

J

We weten allemaal wel dat we onze woning moeten verduurzamen. Alles wordt duurder en we zijn steeds meer met het milieu bezig. Met de aankomende winter in het verschiet, willen we toch graag wat aan onze hoge gas- en energierekening doen. Maar een heel aantal verduurzamingen vraagt ook een behoorlijke investering. Denk hierbij aan het verbeteren van je isolatie, warmtepomp installeren of zonnepanelen op je dak laten leggen. Maar met een paar kleine en simpele aanpassingen kan je toch je woning al verduurzamen zonder dat dit een grote investering is. In deze blog ga je lezen hoe je dit eenvoudig en goedkoop kunt doen.

Tochtband

Zit je regelmatig op de bank dat je de tocht langs je benen voelt trekken? We zijn snel geneigd om de kachel hoger te zetten. Want als we koude voeten en benen hebben, krijgen we het verder ook koud. Dit kun je met een hele simpele oplossing voorkomen. Vaak zijn spleten en kieren in je raam of deurkozijn de boosdoener. Een tochtband wordt tussen de deur en kozijnen geplaatst. Op deze manier kan er geen tocht meer door de spleten en kieren trekken. Hierdoor heb je ook minder warmteverlies en bespaar je automatisch op je gasrekening.

Maak gebruik van LED verlichting

Als je nog ouderwetse peertjes in je lampen hebt, vervang deze dan door LED lampen. Een LED lamp is iets duurder in aanschaf dan een gloeilamp, maar deze gaat wel een stuk langer mee en is veel zuiniger in het verbruik. Op de lange termijn is dit dus een goede investering. Het energieverbruik van de gemiddelde Nederlandse woningen gaat voor 20% naar verlichting toe. Het is dus zeker de moeite waard om je gloeilampen te vervangen voor LED verlichting.

Radiator folie

Radiator folie is een speciaal zilver folie wat wordt bevestigd aan de achterkant van je radiator. Op deze manier zorg je ervoor dat de warmte niet verloren gaat richting de buitenmuur. Volgens milieu centraal kan dit een besparing opleveren van gemiddeld 10 m3 gas per vierkante meter. Hierdoor heb je de kosten van het radiator folie binnen 1 winter terug verdient.

Check je brievenbus

Een plek waar best wel wat warmte verloren kan gaan is via de brievenbus. Dit kun je voorkomen door de borstels van je brievenbus te vervangen voor nieuwe borstels. Wanneer je brievenbus open staat komt er de gehele dag koude lucht je woning binnen. En dit wil je natuurlijk voorkomen. Met deze tips kun jij je woning eenvoudig verduurzamen!

Bijpassende tips en informatie

Afbeelding bovenzijde: N. Shaabana (Unsplash)